КСУ не братиме участі у конгресі Всесвітньої конференції конституційного правосуддя через рф і білорусь

КСУ не братиме участі у конгресі Всесвітньої конференції конституційного правосуддя через рф і білорусь

Укрінформ
Конституційний Суд України не братиме участі в роботі 5-го конгресу Всесвітньої конференції конституційного правосуддя з огляду на збереження членства у ній КС росії та білорусі.

Про це йдеться у листі виконувача обов’язків голови КСУ Сергія Головатого голові Конституційного Суду Республіки Індонезія Анвару Усману, що головує у ВККП, та генеральному секретареві ВККП Шнутцу Рудольфу Дюрру, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу КСУ, передає Укрінформ.

У листі, зокрема, наголошується, що КС рф у березні 2014 року "виправдав анексію Автономної Республіки Крим, що мала наслідком порушення державного суверенітету й територіальної цілісності України", а КС білорусі "підтримує диктаторський режим, який надає територію своєї держави для систематичних військових атак проти України".

"Кожен день перебування конституційних судів російської федерації та республіки білорусь у складі ВККП підриває її авторитет, сформований роками, і ставить під сумнів щирість задекларованих цілей ВККП", - наголосив Головатий.

Він також нагадав, що впродовж семи місяців війни рф безперервно посилювала агресію проти України, і неспростовним доказом цього є оголошення президентом рф мобілізації 21 вересня 2022 року.

"Оскільки на обговорення 5-го Конгресу ВККП винесено питання „Конституційне правосуддя та мир“, ми вважаємо, що участь представників конституційних судів російської федерації та республіки білорусь, що є інституціями держав, у яких при владі перебувають авторитарні режими, неприпустима. Зважаючи на членство Конституційного Суду російської федерації та Конституційного Суду республіки білорусь у ВККП до цього часу, Конституційний Суд України не братиме участі в роботі 5-го Конгресу ВККП", - йдеться у листі.

Читайте також: КС росії вигнали з Конференції європейських конституційних судів

Як повідомлялося, на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну КСУ звернувся з листом до бюро та секретаріату ВККП з пропозицією припинити членство конституційних судів рф та білорусі у ВККП з огляду на те, що ці інституції є складниками системи органів публічної влади держав, які вчинили агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-