Україна є фактором формування майбутньої архітектури європейської безпеки - експертка

Україна є фактором формування майбутньої архітектури європейської безпеки - експертка

Укрінформ
Світова структура безпеки вже зруйнована, її нова архітектура значною мірою залежатиме від перемоги України у війні проти рф.

Про це заявила аналітик британського Королівського інституту міжнародних відносин (Чатем-хаус) Орися Луцевич під час форуму Berlin Peace Dialogue-2022, який пройшов 29 вересня в МЗС ФРН у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Перемога України стане першим каменем майбутньої європейської безпеки, яку ми наразі не можемо собі навіть уявити... Не треба перебувати в ілюзіях: світовий безпековий порядок, який базується на правилах, уже зруйновано, його потрібно буде будувати на уламках залежно від того, як завершиться ця війна», - зазначила Луцевич, додавши, що впевнена в перемозі України.

Читайте також: Створення трибуналу щодо агресії росії має спиратися на коаліцію європейських країн – експерти

Вона навела дані, що 90% людей в Україні не сумніваються, що вони зможуть відбити російську агресію і 60% оптимістичні щодо майбутнього. Підставою для цього оптимізму є почуття волі, і це почуття є чимось, що може запобігти наступному конфлікту, вважає експертка.

Луцевич вказала на помилку в сприйнятті України на Заході до війни. Україну сприймали як державу, яка є такою «як росія, але навіть гірше: більш корумпована, більш хаотична». Це було великою помилкою, і саме це пояснює, чому на початку Захід не квапився надати швидку допомогу, адже вважав, що Україна довго не протримається.

«Треба вивчати, чому росії вдалося створити спочатку кризу, потім тліючий конфлікт, після цього - проксі-війну, а тепер і повномасштабну війну. Які інструменти дозволили росії пройти ці фази фактично безкарно. Повірте, багато з цих інструментів вони використовують і проти вас», - звернулась до учасників форуму Луцевич.

Читайте також: Китай дотримується нейтральності, бо бачить свої больові точки на прикладі росії – експертка

Нинішня війна, за її словами, стала можливою тому що, «російське керівництво - 15 людей зі спецслужб – захопили росію і стали непідзвітними для власних громадян, промили мізки населенню, дегуманізували українців, а зараз дегуманізують Захід і тягнуть Європейський континент у минуле». Аналітик переконана: якщо світ не хоче допустити подальших криз, він має уважно дивитися на те, що відбувається усередині росії. Сподівання на те, що можна залучити рф до співпраці, побудувати «Північний потік» і росія стане демократичною державою, виявилися марними.

Експертка також відзначила, що українська політична культура є діаметрально протилежною російській. Україна, за її словами, довгий час була нацією без своєї держави, але демократія в ній завжди розвивалися. Після Революції Гідності в країні сформувалося потужне громадянське суспільство, яке сьогодні може надати гуманітарну допомогу набагато швидше за будь-яку інституцію ООН, яке оперативно реєструє воєнні злочини, яке спроможне брати участь в управлінні – впливати на прийняття рішень і визначення пріоритетів. Луцевич подякувала в цьому контексті Німеччині та Швейцарії, які багато інвестували для реформи децентралізації в Україні.

Ще одним фактором, який, на думку експертки, допоможе Україні подолати наслідки війни, є діджиталізація. «Україна насправді є прототипом майбутнього цифрового управління», - запевнила аудиторію Луцевич. Як приклад вона навела те, що люди, які змушені залишати свої домівки в паніці без документів, можуть відновити їх за наявності телефону та мобільного зв’язку. В перші тижні за допомогою електронних гаманців, з кріптокарт мільйони гривень були перераховані на допомогу тим, хто цього потребував.

На думку експертки, ще однією важливою складовою сьогоднішніх успіхів у протистоянні агресору є інформаційна обізнаність. «росія використовує інформацію як зброю, українці це добре знають, отже проводилася робота з розвиток критичного мислення», - зазначила Луцевич.

На конференції, яка проводиться щорічно, виступали дипломати, представники громадських організацій, експерти та ін.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-