НАТО уважно слідкує за ситуацією з витоками на «Північних потоках» у Балтиці – Столтенберг

НАТО уважно слідкує за ситуацією з витоками на «Північних потоках» у Балтиці – Столтенберг

Укрінформ
Росія перетворила енергію на інструмент війни, тож наразі НАТО уважно слідкує за розвитком ситуації навколо витоку з обох «Північних потоків» у Балтійському морі, та тісно взаємодіє, зокрема, із Данією та із Швецією.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі із політичною групою Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів в Європейському Парламенті заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми стежимо з великим занепокоєнням за повідомленнями з Балтійського моря, де ми бачили витоки з обох газопроводів («Північний потік - 1» та «Північний потік – 2»). З боку НАТО ми проводимо уважний моніторинг та перебуваємо у тісному контакті з союзниками по НАТО, із Данією, але також із Швецією, яка невдовзі стане членом НАТО. Зараз дуже важливим є викласти всі факти на стіл. Ми будемо за цим спостерігати протягом наступних годин та днів», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що Швеція має статус «запрошеної» країни, оскільки невдовзі приєднається до Альянсу, тож НАТО повноцінно співпрацює з цією країною, як і з іншими союзниками по НАТО.

Читайте також: Єврокомісія отримала інформацію про витоки на обох «Північних потоках»

Також Столтенберг зауважив, що росія перетворює енергетику на зброю, та використовує енергію як інструмент військового конфлікту, що погіршує ситуацію для всіх. Така поведінка вже призвела до різкого зростання цін на енергію та підштовхнула інфляцію. До того, перед фактом російської агресії проти України країни НАТО вимушені витрачати більше грошей на оборону і безпеку.

Як вже повідомлялося, у сьогодні з’явилися повідомлення про три витоки відразу на двох газопроводах, - «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2», - два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії, та співпав за часом із презентацією європейського проекту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі, через територію Данії, до 10 мільярдів кубометрів газу на рік.

Розслідування інциденту на «Північних потоках» триває. Уряди таких країн як Данія та Німеччина не виключають, що витоки газу стали проявом саботажу.

Фото: Єнс Столтенберг, Твіттер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-