Європа відповість на агресію рф проти України подальшим зміцненням демократії – фон дер Ляєн

Європа відповість на агресію рф проти України подальшим зміцненням демократії – фон дер Ляєн

Укрінформ
Російська атака на Україну є спробою зруйнувати весь світовий устрій, що оснований на правилах, тож ЄС відповідатиме на цей наступ тоталітаризму подальшим зміцненням демократії та, зокрема, підтримкою тих країн, які пов’язують власне демократичне майбутнє з Європейським Союзом.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час промови «Про стан Євросоюзу» на пленарному засіданні Європейського Парламенту заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З часів завершення Другої Світової війни ми шукали перспективу для демократії та верховенства права. Держави світу побудували разом міжнародну систему, яка просувала мир та безпеку, правосуддя та економічний прогрес. Сьогодні все це є мішенню для російських ракет. Те, що ми бачили на вулицях Бучі, на випалених хлібних полях, а тепер і біля воріт найбільшої в Україні АЕС – це не лише порушення міжнародних правил. Це свідома спроба їх відкинути», - сказала Президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що ці події є водорозділом для усієї глобальної політики, що вимагає від ЄС переосмислити власний порядок денний у зовнішніх відносинах. Це стосується розвитку усього демократичного потенціалу, та розвитку партнерства із державами та друзями, які є близькими за переконаннями.

«Ми маємо прагнути розвинути це ядро демократій, перш за все – поглибити наші зв’язки та зміцнити демократії на нашому континенті. Це починається з країн, які вже на шляху до нашого Євросоюзу. Ми маємо бути на їхньому боці на кожному кроці цього шляху. Тому що шлях до сильної демократії та шлях до нашого Євросоюзу – це одне й те саме. Хочу, щоб народи Західних Балкан, України, Молдови й Грузії знали: ви є частиною нашої родини, ваше майбутнє – у нашому Євросоюзі, і наш Євросоюз не буде завершеним (проєктом) без вас!», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн розповіла, що Європа робить, аби позбавитися російського газу

При цьому вона зауважила, що для Євросоюзу важливо також активно взаємодіяти з іншими демократичними країнами, які знаходяться поза межами процесу розширення ЄС. З огляду на це, вона підтримала ідею створення Європейської політичної спільноти (European Political Community), та висловила намір винести таку ідею на розгляд Європейської Ради.

«Наше майбутнє залежить від здатності діяти за межами демократичного ядра наших партнерів. Є країни поблизу та на відстані, які поділяють інтерес до співпраці з нами над подоланням найбільших викликів століття, таких як кліматичні зміни або цифровий розвиток. Це є ключовою ідеєю «Глобального доступу» - інвестиційного плану, який я оголосила тут рівно рік тому, і він вже почав приносити свої результати», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, сьогодні у Страсбурзі Президент Єврокомісії звернулася до Європейського Парламенту із щорічним посланням «Щодо стану Європейського Союзу».

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-