У Раді зареєстрували законопроєкт про статус держави-терориста

У Раді зареєстрували законопроєкт про статус держави-терориста

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про статус держави-терориста та держави-спонсора тероризму.

Відповідний законопроєкт № 8002 авторства групи народних депутатів опублікований на сайті парламенту, повідомляє Укрінформ.

«Законопроєкт спрямований на юридичну кваліфікацію дій держав, які вчиняють акти тероризму, що відрізняє їх від інших суб’єктів терористичної діяльності, а також держав, які фінансово та іншим чином допомагають таким державам (спонсорують їх). На відміну від інших суб’єктів тероризму, держава-терорист намагається шляхом насильства досягти певних політичних або політикоекономічних цілей. Причому явище державного тероризму має як внутрішній, так і зовнішньополітичний аспект», - ідеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Важливо посилювати тиск на державу-терориста: Зеленський поговорив із Пелосі

Документ також спрямований на визначення порядку обліку таких держав та впровадження юридичних наслідків у вигляді санкцій.

Законопроєктом пропонується нове визначення поняття «держава-терорист» на заміну поданого у Законі «Про боротьбу з тероризмом» «у зв’язку з тим, що останнє не відображає його внутрішній та зовнішньополітичний аспекти, а також визначено критерії ідентифікації держави як терориста».

Крім того, пропонується дати визначення поняттю «держава-спонсор тероризму», порядок ведення РНБО переліків як держав-терористів, так і держав-спонсорів тероризму, а також конкретні види санкцій, які можуть бути на них накладені.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Байден під час розмови з журналістами у Вашингтоні зазначив, що не вважає необхідним зараз визнавати росію державою-спонсором тероризму.

Читайте також: Президент закликав визнати росію державою-терористом, аби запобігти ядерній катастрофі

У Білому домі пояснили, що офіційне запровадження проти росії статусу країни-спонсора тероризму може створити негативний ефект для самої України, а також вплинути на глобальну продовольчу безпеку та інші міжнародні процеси.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде вимагати визнання росії державою-спонсором тероризму і не вважає, що нинішня неготовність адміністрації президента США Джо Байдена до цього означає, що таке рішення ніколи не може бути ухвалене.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-