Шмигаль зустрівся з главою МЗС Данії - обговорили ситуацію на ЗАЕС, постачання зброї та газу

Шмигаль зустрівся з главою МЗС Данії - обговорили ситуацію на ЗАЕС, постачання зброї та газу

Фото
Укрінформ
Підтримку України, розвиток державно-приватного партнерства та постачання зброї та газу обговорили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр закордонних справ Королівства Данія Єппе Кофод під час зустрічі в Києві 1 вересня.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Данія і надалі залишається нашим надійним партнером. Ми високо цінуємо всебічну підтримку, зокрема у сфері постачання військових технологій та зброї, у сфері надання гуманітарної допомоги, створення відповідних місць для лікування поранених людей в Україні», — сказав Шмигаль.

Він подякував Кофоду за черговий візит і підкреслив, що відвідання Києва у перші місяці повномасштабної війни стало дуже важливим сигналом підтримки з боку Данії.

Глава українського уряду зауважив, що постачання зброї є для України сьогодні завданням номер один, щоб захистити країну та європейські кордони. Тож Прем’єр-міністр висловив вдячність Данії за підтримку виділення ЄС відповідної військової допомоги на суму 1,5 млрд євро.

Крім того, Шмигаль та Кофод обговорили питання постачання газу в контексті нещодавньої зустрічі голів урядів північноєвропейських країн і Німеччини, а також ситуацію на Запорізькій АЕС. Очільник українського уряду наголосив, що Україна понад 30 років відповідально управляла п’ятьма атомними електростанціями.

«Зараз, упродовж цієї війни, росія захопила Запорізьку АЕС і створює високі ризики на станції. російські війська не мають культури поводження з ядерними об’єктами. І це велика загроза для нас, Європи та світу. Сьогодні місія МАГАТЕ має відвідати станцію. Розраховуємо, що це буде перший крок до повної демілітаризації ЗАЕС», — відзначив Шмигаль.

Окремо він подякував Данії за співпрацю у сфері державно-приватного партнерства, зокрема в контексті залучення приватних інвестицій в Україну в наступні роки.

Читайте також: Глава МЗС Данії прибув із візитом до Києва та пообіцяв збільшення військової допомоги

«Після Конференції в Лугано, де ми презентували План відновлення України, ми консолідували країни для обговорення того, як відбудовуватимемо нашу державу. Зараз ми маємо реалізувати першу частину — відновлення критичної інфраструктури. Обговорюємо з партнерами, як реалізувати це в найкоротші терміни», — сказав глава уряду.

Міністр закордонних справ Данії, у свою чергу, висловив вдячність Україні й українцям за те, що вони борються за свою свободу і за свободу всіх у Європі. Кофод підкреслив, що Данія підтримуватиме Україну й надалі, як у військовій сфері, так і у відновленні. Зокрема, вже готується новий пакет допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, уряди Німеччини і Данії домовилися про запуск масштабного вітроенергетичного проєкту у Балтійському морі, що дасть змогу зменшити залежність від російського газу. 

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-