Україна на Раді асоціації у вересні заявить про свої євроінтеграційні очікування — Стефанішина

Україна на Раді асоціації у вересні заявить про свої євроінтеграційні очікування — Стефанішина

Укрінформ
Українська сторона на Раді асоціації Україна-ЄС, яка відбудеться на початку вересня, планує заявити свою позицію щодо терміну початку перемовин про вступ.

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю виданню «Європейська правда», передає Укрінформ.

Віцепрем’єрка зазначила, що Україна не хоче бути частиною «балканського формату» розширення ЄС, тому що кожна хвиля розширення має свої певні історичні аспекти. Окрім того, Україна хоча й отримала формальний статус кандидата у члени ЄС лише в червні, але до цього провела багато реформ і виконала дуже багато зобов’язань за Угодою про асоціацію, підкреслила вона.

«Тому ми беремо ініціативу в свої руки. Перший важливий етап – це засідання Ради асоціації (Україна-ЄС – ред.), яке відбудеться на початку вересня у Брюсселі, де ми заявимо про свої очікування. Сподіваємося, що вже в кінці року, коли президенти Європейського Союзу і України зберуться на зустріч, ми отримаємо ясність щодо початку переговорів», - сказала Стефанішина.

За її словами, українська сторона вважає абсолютно реалістичним відкриття переговорів про членство у ЄС у 2023 році.

Вона додала, що засідання Ради асоціації буде початком «політичного забігу» щодо дорожньої карти приєднання України до Європейського Союзу.

Водночас віцепрем’єрка зауважила, що Україні важливо до кінця цього року максимально виконати Угоду про асоціацію, тому що Європейська комісія буде оприлюднювати свою оцінку, і «чим кращим буде наш прогрес, тим менше буде у нас рекомендацій».

Читайте також: Шольц підтримує розширення та реформування ЄС

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина 21 серпня заявила, що українська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.

Глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить втілювати законодавство, норми та правила Європейського Союзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу до ЄС.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-