Президент Латвії виступає за збільшення допомоги Україні та посилення тиску на росію

Президент Латвії виступає за збільшення допомоги Україні та посилення тиску на росію

Укрінформ
Президент Латвії Егілс Левітс заявив, що перемога України важлива для майбутнього всієї Європи та світу, і виступає за збільшення допомоги Україні, в першу чергу військової, та за посилення міжнародного тиску на росію.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Левітс сказав на другому саміті Кримської платформи.

«Це жорстока війна, в якій росія не може виграти. Вона має завершитися перемогою України та відновленням її територіальної цілісності. Ми стоїмо поруч з Україною. Латвія надає усю допомогу, яку тільки можливо. Але нам треба робити більше – військово, фінансово, економічно, гуманітарно», - сказав Левітс.

Він також зазначив, що за поточної ситуації особливо важливою є військова допомога, і висловив згоду зі словами генсека НАТО Єнса Столтенберга на саміті Кримської платформи, що Україні треба надавати «більше озброєння, більше боєприпасів, і швидше».

Лідер Латвії підкреслив, що одночасно світовій спільноті треба посилювати міжнародний тиск на росію, для чого потрібно співпрацювати з міжнародними партнерами по всьому світу. «Санкції мають бути посилені. Подорожі росіян за кордонами території росії мають бути обмежені. Ті, хто підтримають агресію, не повинні мати можливість вирушати до країн Європи», - зазначив латвійський президент.

Він окремо сказав, що будь-які спроби росії інтегрувати силою частину української території не можуть бути сприйняті, оскільки світ поважає суверенітет України в межах міжнародно визнаних кордонів.

За словами Левітса, під час війни проти України світ побачив, як росія використовує свій традиційний механізм окупації. «Спочатку закриття легітимних установ та організацій. Потім фіктивний референдум. Далі – масові репресії, депортація, ввезення населення з росії. І подальша русифікація, підтримана пропагандою. Для Латвії в тому немає нічого нового. Адже досвід радянської окупації залишався для нас таким страхіттям довгі роки», - сказав Левітс, нагадавши, що невизнання окупації балтійських країн стало запорукою поновлення їх незалежності.

При цьому, на його переконання, Крим, окупацію якого світ також не визнає, скоро буде звільнений.

Читайте також: Латвійські прокурори відвідували Україну для перевірки фактів про воєнні злочини рф

На завершення своєї промови латвійський Президент підкреслив, що перемога України в цій війні є необхідною не тільки для її майбутнього, але й «для майбутнього Європи, міжнародного права та мирного світоустрою це буде перемога свободи та демократії».

Як повідомляв Укрінформ, майже 60 представників різних країн світу, зокрема 40 президентів та прем'єр-міністрів, беруть участь у другому саміті Кримської платформи, який сьогодні проходить у Києві. Цього року в саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Як запевнив у вступному слові Президент Володимир Зеленський, Україна продовжить робити все для деокупації Криму будь-яким шляхом, попри всі дії росії проти українців та Української держави.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-