росія має бути виключена з європейської архітектури безпеки та ООН - Лінкявічус

росія має бути виключена з європейської архітектури безпеки та ООН - Лінкявічус

Укрінформ
російська федерація як держава-агресор має бути виключена з європейської архітектури безпеки, а також з Організації Об’єднаних Націй.

Як передає Укрінформ, про це колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив в інтерв’ю австрійському "Центру демократичних принципів" (Centre for Democratic Integrity).

"Стратегічно росія не може бути частиною європейської архітектури безпеки. Щонайменше у межах найближчого майбутнього. Тому що вона намагається бути не лише цією частиною, а й навіть вирішальним фактором. І стратегічно має бути розуміння, що росія повинна бути виключена з європейської архітектури безпеки як гравець. І до речі – виключена також з ООН", - заявив Лінкявічюс, коментуючи запитання про те, яким має бути стратегічний підхід до росії.

Читайте також: Зеленський: росія має нахабство збирати Радбез ООН, щоб обговорити власний терор на ЗАЕС

Дипломат наголосив, що російська федерація, яка розпочала найбільшу після Другої світової війну в Європі, повністю не дотримується Статуту ООН і блокує роботу Організації, користуючись правом вето. За його словами, виключення чи призупинення членства рф в ООН є дуже складним процесом, однак раніше прецеденти вже були і важливо рухатися в цьому напрямку.

Також Лінкявічюс вказав на те, що було б помилкою намагатися умиротворити агресора, адже росія сприймає всі спроби діалогу з боку Заходу як слабкість і буде використовувати це у своїх цілях, а не справді для досягнення миру.

"Що було б найбільшою помилкою зараз – це умиротворення. Дехто вірить в те, що ми щось зробимо для досягнення миру за будь-яку ціну і тоді наступить мир. Але це було б так само, як прем’єр-міністр Чемберлен показував підпис Гітлера і радів, що досягнуто мир. Це точно така ж історія", - заявив ексміністр закордонних справ Литви.

Читайте також: Радбез ООН обговорить 24 серпня наслідки російської війни проти України

Він підкреслив, що наразі дуже важливим є питання збереження єдності всередині ЄС та НАТО, з чим подекуди виникають певні проблеми.

"Я переконаний, що росія не зможе зламати Україну, але вона може спробувати зламати Захід", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявляв, що Україні потрібно терміново надати ракети ATACMS з дальністю стрільби до 300 км для справжньої зміни ситуації на полі бою. Також він виступає за посилення санкцій проти російського агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-