Шольц: Ми будемо й надалі підтримувати Україну - військово, фінансово і морально

Шольц: Ми будемо й надалі підтримувати Україну - військово, фінансово і морально

Укрінформ
Німеччина з союзниками продовжить підтримувати Україну та докладе максимум зусиль для розслідування воєнних злочинів росії.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час пресконференції у Берліні.

«Найбільший виклик – жахлива війна росії в Україні. Ми будемо й надалі активно підтримувати Україну – військово, фінансово та морально», - заявив Шольц.

Він підкреслив, що відповідальність за цю війну несе президент рф володимир путін.

«росія напала на Україну, щоби захопити нові території… Це злочинна війна… Я переконаний, що ми все маємо зробити, щоб розслідувати ці злочини», - підкреслив він, додавши, що ніхто ніколи не забуде жахливі картини розстріляних людей, домівок, машин, що зробили російські солдати. Німеччина разом з ЄС працюватимуть над розслідуванням цих злочинів, пообіцяв політик.

Читайте також: Німеччина сприятиме швидкому отриманню Україною €8 мільярдів допомоги від ЄС – Шмигаль

Канцлер також зазначив, що росія має шукати шляхи, як домовлятися щодо миру з Україною, а не диктувати свої умови. Миру під примусом не буде, він просто не буде функціонувати, констатував Шольц. Україна сама має вирішити, яке рішення для неї є правильним, тому треба підтримувати Україну, щоб посилювати її переговорні позиції, підкреслив політик.

Він згадав військову підтримку України, зазначивши, що ФРН надає високотехнологічні системи, високоточні та високоефективні, які суттєво допомагають на фронті.

Читайте також: Газова криза: експерт прогнозує, що мільйони німців не зможуть заплатити за опалення

Говорячи про повоєнне відновлення України, Шольц зазначив, що на це будуть потрібні мільярди євро. За його словами, це дуже велике завдання, яке далеко виходить за рамки так званого Плану Маршалла.

Шольц повторив, що росія продовжує мислити імперськими категоріями 17, 18, 19 століть, коли можна було за допомогою сили змінювати кордони. Саме через таку поведінку було прийнято рішення посилити обороноздатність Бундесверу на 100 млрд євро додатково, посилювати інші армії, «щоб ніхто не міг напасти на країни НАТО», сказав він. Загалом канцлер назвав реакція на російську агресію дуже єдиною та солідарною, і підкреслив, що «європейська солідарність наразі є кращою, ніж вважалося кілька років тому», та висловив сподівання, що країни залишаться солідарними, «принаймні Німеччина буде».

Читайте також: Канцлер Німеччини виключає можливість запуску Nord Stream 2

Глава німецького уряду зізнався, що «важко сприймає ідею» заборони в’їзду росіянам в країни ЄС, адже «це війна путіна», а «невинні люди не повинні постраждати». Проти оточення путіна, багатьох причетних до агресії людей були запроваджені санкції, зазначив він.

Водночас канцлер назвав правильним, що не була запроваджена заборона на імпорт газу, адже багато країн є надзвичайно залежними від російського газу, включно з Німеччиною. При цьому він визнав, що про диверсифікацію джерел енергопостачання треба було думати набагато раніше.

Як повідомлялося, майже три чверті німців виступають за енергетичну незалежність від росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-