Компенсація за агресію: Зеленський створив робочу групу для стягнення збитків з рф

Компенсація за агресію: Зеленський створив робочу групу для стягнення збитків з рф

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо відшкодування Україні шкоди, завданої внаслідок збройної агресії російської федерації.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

Зеленський зазначив, що питання компенсації збитків, спричинених російським вторгненням, є важливим елементом відповідальності, яку має понести держава-агресор. Задля створення та впровадження механізму компенсації була сформована спеціальна робоча група під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, до якої увійшли представники Кабінету Міністрів і провідні українські та іноземні юристи-міжнародники.

Читайте також: Майно агресора в Україні буде конвертоване в кошти та спрямоване на оборону – Мінекономіки

Учасники наради обговорили перебіг переговорного процесу щодо примусового вилучення активів рф на користь нашої держави та скоординували кроки в цьому напрямку.

"Зокрема, триває робота над створенням спеціальної компенсаційної комісії шляхом укладення багатостороннього міжнародного договору з партнерами України. Ця комісія зможе розглядати заяви про відшкодування шкоди, завданої війною", - поінформували у пресслужбі глави держави.

Наголошується, що важливим кроком для забезпечення міжнародно-правового фундаменту цього механізму стало ухвалення 22 червня Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюції, у якій ідеться про те, що РЄ просуватиме та забезпечуватиме впровадження всеосяжної системи відповідальності за агресію проти України шляхом впровадження інституційного компенсаційного механізму для нашої держави. Подібна робота ведеться в ОБСЄ, Європарламенті, ООН та інших організаціях, зауважили в ОП.

Читайте також: Генпрокуратура зафіксувала вже майже 40 тисяч злочинів рф проти України

Крім того, як зазначається, Україна проводить переговори з партнерами щодо того, яким чином російські активи, заморожені в різних юрисдикціях, можуть бути стягнуті та спрямовані на відшкодування шкоди, завданої війною.

Під час наради наголошувалося, що на сьогодні партнери України “не ставлять під сумнів, що це має бути зроблено, і питання лише в тому, щоб знайти юридичний механізм”, зауважили в ОП.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський наполягає на створенні спеціального інструменту компенсації всіх збитків, завданих росією Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-