Кроки у сфері євроінтеграції не повинні підривати безпеку України та національну стійкість - експерт

Кроки у сфері євроінтеграції не повинні підривати безпеку України та національну стійкість - експерт

Укрінформ
Співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості Володимир Лупацій вважає, що Україні потрібна безпечна євроінтеграція і будь-які кроки на шляху до неї не повинні підривати безпеку, національну стійкість та згуртованість нашої держави.

Про це він сказав під час відкритої дискусії “Статус кандидата на членство в ЄС: як нам використати історичний шанс?, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наша метафора така - нам потрібна безпечна євроінтеграція. Це означає, що ми вводимо критерій тестування будь-яких кроків у сфері євроінтеграції: вони не повинні підривати безпеку, підривати національну стійкість і згуртованість України, і вони повинні підвищувати стійкість. Стійкість - у даному випадку ідеться про здатність України до самовідновлення”, - сказав Лупацій.

Читайте також: Трансформація України для членства в ЄС триває попри війну - Зеленський

Він зауважив, що “певні кроки з боку ЄС зроблені". “Не дивлячись на певний прогрес у Лугано, я думаю, що для України сьогодні дуже актуально все-таки акцентувати увагу на антикризовий план. Ми знаходимося в умовах війни, ситуація погіршується, і Україні потрібна допомога перш за все тут і зараз. Але не реактивна, а яка спрямована на підвищення нашого потенціалу самовідновлення. І, очевидно, це може бути ще спеціальний компонент , спрямований з боку ЄС на посилення економічної стійкості регіонів”, - вважає експерт.

За його словами, в Національній платформі стійкості та згуртованості трактують євроінтеграцію як зустрічний процес, “тому що, з одного боку, надання статусу кандидата Україні з точки зору ЄС це теж тест на стійкість та цивілізаційне лідерство Європейського Союзу”.

“Надавши цей статус в цих умовах війни, Європейський Союз зробив перший крок, тобто він продемонстрував, що він може робити якісь нелінійні кроки. Тепер питання... що оця нестандартність вона буде нас супроводжувати на всьому процесі підготовки до членства, і готовність до нестандартності і до інноваційності повинна бути і як з боку України, так і з боку Європейського Союзу”, - вважає Лупацій.

На його думку, очевидно, що ініціатива за Україною. Водночас експерт вважає, що “і Європейський Союз зацікавлений, тому що провал цього процесу для Єропейського Союзу буде означати провал політики і стратегій, і розширення європейського економічного політичного простору на схід”.

Читайте також: У Раді визначили чотири найважливіші компоненти для подальшої євроінтеграції України

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що попри розв’язану росією війну Україна продовжить втілювати законодавство, норми та правила Європейського Союзу, а Кабінет Міністрів розробить відповідну дорожню карту для виконання вимог вступу в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-