Кризи, як на Шрі-Ланці, спровоковані рф і можуть статися в інших країнах – Зеленський

Кризи, як на Шрі-Ланці, спровоковані рф і можуть статися в інших країнах – Зеленський

Відео
Укрінформ
Події на Шрі-Ланці зумовлені діями російської федерації з блокування експорту українського продовольства, які можуть призвести і до соціальних вибухів в інших країнах.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників конференції «Азійське лідерство» в Сеулі, повідомляє Укрінформ.

За його словами, одним із пунктів російської тактики є «економічний шок».

«І це стосується вже не тільки нас. Погляньте лише на один приклад – на події на Шрі-Ланці. Шокуюче зростання цін на їжу й пальне спричинило соціальний вибух. Ніхто зараз не знає, чим це закінчиться. Однак всі ви знаєте, що такі ж вибухи можливі і в інших країнах, які зачіпають продовольча та енергетична кризи», - сказав Зеленський.

Читайте також: Блінкен назвав війну росії проти України одним із чинників кризи на Шрі-Ланці

Президент підкреслив, що до загострення цих криз призвела цинічна блокада росією українських морських портів, адже росіяни не випускають на світовий ринок критично важливе постачання українського продовольства.

Також, на його думку, причиною цих криз стала й «абсолютно продумана російська гра» на підвищення цін на енергоресурси.

Читайте також: На тлі масових протестів чотири міністри Шрі-Ланки вирішили піти у відставку

Як повідомлялося, в 2022 році в Шрі-Ланці спалахнула нова політична криза через боротьбу за владу між президентом Ґотабая Раджапаксом і парламентом країни. Ситуація загострюється антиурядовими протестами й демонстраціями, каталізаторами яких стали продовольча й економічна кризи в країні. Під час масових протестів 9 липня у Коломбо, столиці Шрі-Ланки, постраждали понад 100 людей.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що розв’язана росією війна проти України суттєво вплинула на продовольчу безпеку в багатьох регіонах світу і мала потенційний вплив на загострення економічної ситуації й політичної кризи на Шрі-Ланці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-