Україна готова обговорювати нову архітектуру безпеки – Резніков

Україна готова обговорювати нову архітектуру безпеки – Резніков

Укрінформ
Україна сформувала вже концепцію нової архітектури безпеки і готова обговорювати її з міжнародними партнерами. Крім того, Україні варто розглядати різні варіанти альянсів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час онлайн-конференції Forbes «Будуємо разом» сказав міністр оборони України Олексій Резніков, відповідаючи на запитання про майбутні гарантії безпеки України після перемоги.

«Сьогодні на рівні Президента Володимира Зеленського чітко сформована вже концепція, яка була публічно оформлена як «реакція протягом 24 годин». Вона скомунікована нашими партнерами, в першу чергу – це Сполучені Штати, Велика Британія, Туреччина, Німеччина, Франція, і не приховується від інших наших партнерів те, що ми готові сідати за стіл переговорів з партнерами, обговорюючи нову архітектуру безпеки», - зазначив Резніков.

Міністр оборони вважає, що попри відсутність сьогодні членства України в НАТО де-юре, воно фактично вже існує де-факто.

«Якщо ми говоримо, що Україна не розглядається поки що країнами НАТО повноправним членом де-юре, тому що має бути консенсус серед країн НАТО, але ми по суті вже стаємо країною-членом Альянсу де-факто. Тому що ми є на східному фланзі, нам дають натівське обладнання, ми опанували вже понад 300 натівських стандартів тощо. Єдине, що турбує наших партнерів, це пункт 5, який би дуже не хотілося застосовувати, якщо б Україна стала членом Альянсу», - наголосив очільник оборонного відомства.

Він вважає, що сьогодні треба будувати нові альянси з країнами англосаксонського сектору, а також із Польщею, країнами Балтії, в рамках Ініціативи трьох морів та ін. Резніков нагадав, що безпекові та міжнародні питання є в компетенції глави держави, і тому більш детальну інформацію про це згодом надасть Офіс Президента.

Читайте також: Україну захищають понад мільйон бійців - Резніков

Як повідомлялося, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк заявила, що Україна 20 червня почала процес інтеграції в Ініціативу трьох морів як партнер цього об'єднання.

Ініціатива трьох морів також відома як Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива або Тримор'я - об'єднання дванадцяти держав Євросоюзу, розташованих у Центральній та Східній Європі. Мета організації - налагодження регіонального діалогу з різних питань, що стосуються держав-членів. Перша зустріч на найвищому рівні країн-учасниць відбулася у 2016 році у Дубровнику.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-