Президент Швейцарії пояснив, чому заморожені активи росіян важко передати Україні

Президент Швейцарії пояснив, чому заморожені активи росіян важко передати Україні

Укрінформ
Ухвалення юридичного рішення про передачу Україні заморожених активів росіян можливе тільки після того, як буде з’ясовано походження цих коштів і наявність прямого чи непрямого зв’язку з війною та скоєними в її ході злочинами.

Про це заявив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс на спільній з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем пресконференції за підсумками міжнародної конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кассіс зауважив, що у дискусії щодо заморожених активів йдеться про дуже важливі речі, оскільки в ній зачіпається одне із засадничих прав людини - право власності.

Читайте також: Допомога Україні буде пов’язана з проведенням реформ - президент Швейцарії

“Виходячи з верховенства права, у більшості демократій Європи можна заморозити активи, щоб з’ясувати їхнє походження та чи пов’язані вони прямо чи непрямо з війною і злочинами, які були скоєні. Тобто ми маємо встановити, чи існує такий причинний зв’язок. По-друге, ми маємо використати принцип пропорційності, а для цього потрібне розуміння, як ми можемо адаптувати його в оцінці цих двох речей. З точки зору міжнародного права, це відкриті питання, які зараз розглядаються у багатьох державах всюди у зв’язку з війною (в Україні. - ред.)”, - сказав президент Швейцарії.

За його словами, з цими питаннями наразі мають справу багато держав. Водночас він іще раз наголосив на необхідності звернути належну увагу на засадничі права людини.

Читайте також: Відбудова України: учасники конференції у Лугано ухвалили декларацію

“Тому що зараз ми можемо прийняти рішення, яке є ідеальним для ситуації в Україні, але ми створимо можливість ухвалити таке саме рішення за багатьох інших обставин і віддати державі значні повноваження, водночас забираючи права у громадян”, - зазначив Кассіс.

Він додав, що в часи війни в історії таке траплялося неодноразово, “але до цього треба ставитися серйозно”.

Кассіс також заявив, що міжнародні партнери будуть підтримувати Україну в процесі повоєнного відновлення, водночас розпочаті реформи мають тривати.

“Всі держави, які тут присутні, а також Європейський Союз, задекларували свою підтримку. Декларація Лугано прямо визнає український урядовий план відбудови та розвитку. Водночас зрозуміло, що реформи мають продовжуватися”, - сказав Кассіс.

Він додав, що ядром цієї декларації є “сім принципів Лугано”, які встановлюють, як відбуватиметься процес відбудови, аби забезпечити першочерговий принцип відновлення “краще, ніж було”.

“Ми також єдині в тому, що для досягнення грунтовних результатів правовладдя має системно посилюватися, а корупція має бути усунута”, - акцентував президент Швейцарії.

Як повідомлялося, Швейцарія 12 травня розморозила 3,4 млрд франків раніше заблокованих через санкції російських активів, але при цьому заморозила 2,2 млрд франків. Представник уряду Швейцарії Ервін Боллінґер пояснив це тим, що країна не може заморозити активи, якщо не має достатніх підстав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-