Рада ЄС зробила вирішальний крок у приєднанні України до «ліберальної імперії» - Кулеба

Рада ЄС зробила вирішальний крок у приєднанні України до «ліберальної імперії» - Кулеба

Укрінформ
Рада ЄС наданням статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу зробила вирішальний крок у подоланні психологічного барʼєру у приєднанні України до "ліберальної імперії".

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю The New York Times, передає Укрінформ.

Зокрема, очільник української дипломатії назвав рішення Ради ЄС вирішальний кроком у подоланні останнього психологічного бар’єру у відносинах між Україною та ЄС. Проте Кулеба визнав, що Україні доведеться довго чекати на приєднання до блоку 27 держав.

«Звісно, тут і в Європейському Союзі будуть переговори, реформи… Мені байдуже. Поки прийнято рішення, що Україна – це Європа, я в порядку. Історія була створена», - підкреслив міністр.

Глава МЗС також акцентував на тому, що протягом десятиліть, коли українці боролися за демократію в протестних рухах у 2004 та 2014 роках, Брюссель та інші європейські столиці все ще «дотримувалися ідеї буферної зони чогось посередині, мосту між росією та ЄС».

На останньому етапі, за його словами, європейські лідери неофіційно «підморгували» українським чиновникам, мовляв: «Хлопці, все буде добре, на це підуть роки, але зрештою ви будете з нам... Але вони все ще боялися сказати це вголос».

Читайте також: Зеленський: Україна – не прикордоння між орками та ельфами, а майбутній партнер для 27 країн ЄС

Крім того, Кулеба зазначив, що бачить Європейський Союз як «першу в історії спробу побудувати ліберальну імперію» на демократичних засадах, протиставляючи це агресії росії проти колишніх радянських держав за президента путіна.

«Я розумію, що людям не подобається слово імперія, але так пишеться історія. Ви повинні показати, що різні речі подібного масштабу можна будувати на різних принципах: лібералізмі, демократії, дотриманні прав людини, а не на принципі нав’язування волі одного іншим», - наголосив міністр.

Глава української дипломатії також заявив, що вдячний іншим західним союзникам, особливо Сполученим Штатам, за військову та політичну підтримку. Однак він сказав, що сподівається на більш чітке формулювання військових цілей США.

«Ми все ще чекаємо моменту, коли почуємо чітке повідомлення з Вашингтона, що для Вашингтона мета цієї війни – перемога України та відновлення міжнародного права. І перемога України для Вашингтона означає відновлення територіальної цілісності та суверенітету України», - підкреслив Кулеба.

Читайте також: Офіційно визнано: Україна – це майбутній рівний партнер для 27 країн ЄС

Як повідомлялося, 23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-