Країни Тримор'я підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

Країни Тримор'я підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

Укрінформ
Лідери держав-членів Ініціативи трьох морів після завершення 7-го саміту в Ризі заявили про підтримку надання Україні статусу кандидата в члени ЄС та початок більш тісного партнерства з Україною, залучення її в проєкти у рамках Ініціативи.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на канцелярію президента Латвії.

«Важливою темою обговорення для глав держав-членів ІТМ була війна в Україні, і посадовці зійшлися на думці, що члени ІТМ підтримують Україну в її боротьбі за свою територіальну цілісність і свободу. Україна — демократична європейська країна, тому що вона бореться за наші спільні демократичні цінності. Європа без України є неповноцінною, тому ми вважаємо, що Україні має бути надано статус країни-кандидата в ЄС», - сказав президент Латвії Егіс Левітс як глава країни, яка приймає саміт.

Він також високо оцінив заяву США про те, що вони зроблять внесок в Інвестиційний фонд ІТМ, вважаючи це «доказом того, що Сполучені Штати зацікавлені у розвитку регіону ІТМ і що наші трансатлантичні зв'язки є сильними».

Левітс відзначив великий інтерес до ІТМ, який виявляють Японія та Велика Британія, які взяли участь у саміті у дистанційному режимі.

Левітс також вручив офіційний прапор ІТМ президенту Румунії Клаусу Вернеру Йоганнісу, що символізувало готовність Румунії у 2023 році провести восьмий саміт і п'ятий бізнес-форум ІТМ.

Читайте також: Зеленський запропонував включити Україну до проєкту Тримор’я

Як повідомлялося, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк заявила, що Україна 20 червня почала процес інтеграції в Ініціативу трьох морів як партнер цього об'єднання.

Ініціатива трьох морів також відома як Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива або Тримор'я - об'єднання дванадцяти держав Євросоюзу, розташованих у Центральній та Східній Європі. Мета організації - налагодження регіонального діалогу з різних питань, що стосуються держав-членів.

Перша зустріч на найвищому рівні країн-учасниць відбулася у 2016 році у Дубровнику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-