Що Джонсон запропонував Україні під час другого візиту до Києва

Що Джонсон запропонував Україні під час другого візиту до Києва

Укрінформ
Британський прем’єр приїхав після Шольца, Макрона і Драгі у день оголошення історичного рішення Єврокомісії 

За десять останніх тижнів прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відвідав Україну двічі. Якщо перший візит 9 квітня запам’ятався тепер уже легендарною прогулянкою Хрещатиком, другий - був значно менш публічним, але від цього не менш важливим, адже глава уряду Об’єднаного Королівства зробив ряд гучних обіцянок для України.

Велика Британія ніколи не страждала на русофілію, однак підтримка Лондоном України не завжди була очевидною. З огляду на власну географію, острівна держава протягом останніх років переважно зосереджувалася на внутрішніх проблемах: Брекзіт, референдум у Шотландії, міграційна криза – Британія була надто заклопотана своїми проблемами, аби звертати увагу на інші регіони світу. Однак початок повномасштабного вторгнення росії до України швидко змінив ці підходи. Тепер Британія стала одним із основних союзників України у війні за незалежність. Об’єднане Королівство зараз не лише погоджує свої дії з іншими міжнародними партнерами, але часто очолює міжнародні зусилля, особливо у сфері оборонної підтримки. Саме у цьому аспекті Джонсон й відзначився під час учорашнього візиту до Києва.

ЧАС ВІЗИТУ

Слід звернути увагу на унікальний часовий вимір цього візиту. По-перше, приїзд Джонсона залишався таємницею для громадськості до ранку п’ятниці. Прем’єр-міністр Великої Британії мав цього дня виступати перед парламентаріями й бізнесменами у Донкастері, але в останню хвилину скасував свій візит, натомість вирушивши до Києва. Залишається лише гадати, чим була викликана раптова зміна планів прем’єр-міністра. Його прибічники вказують на те, що підготовка візиту до оповитої війною України мала відбуватися у повній таємниці. Водночас опоненти стверджують, що Джонсон таким чином уник необхідності відповідати на складні запитання про оподаткування та швидке зростання цін в Об’єднаному Королівстві. Точно відомо, що з усіх можливих варіантів закордонних подорожей Борис Джонсон обрав саме Київ, що робить йому честь як твердому прибічнику незалежності нашої держави.

Другий не менш цікавий аспект таймінгу візиту Джонсона, це те, що він пройшов наступного дня після історичного відвідування Києва Шольцем, Макроном та Драгі й точно у день оголошення рішення Європейської комісії про надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Хоча сам Борис Джонсон був одним із лідерів кампанії за вихід Об’єднаного Королівства з ЄС, своїм візитом він мав намір підтримати європейський вибір України.

ТРЕНУВАЛЬНА МІСІЯ

Слід відзначити, що цей візит Джонсона до України був досить непублічним. Так, лідер долучився до спільної з Володимиром Зеленським пресконференції у Маріїнському палаці, завітав до Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря і подивився на виставку знищеної російської техніки на Михайлівській площі, але на цьому перелік його публічних заходів вичерпується. Навряд лідер країни Великої Сімки їхав би до Києва лише заради подібної екскурсії, тому непублічна частина візиту мала би бути значно більш насиченою.

Зокрема, стало відомо, що Джонсон запропонував Зеленському запустити масштабну програму навчання українських військових. Кожні 120 днів підготовку має проходити 10 тисяч українських воїнів. Передбачається, що кожен солдат проведе три тижні на навчанні, опановуючи навички перемоги в боях на передовій, основи медичної підготовки, кібербезпеки та тактики противибухового захисту. Очікується, що навчання проходитиме поза межами України через безпекову ситуацію у країні. Якщо цю програму вдасться реалізувати, вона стане наймасштабнішим проєктом іноземного навчання українських військових за часи незалежності. Під час попередньої навчальної місії “Орбітал”, Британія навчила понад 22 тисяч українських військовослужбовців, починаючи з 2015 року.

Програма під проводом Британії передбачає навчання та тренування для ЗСУ з використанням досвіду британської армії, що дасть нашим військовим змогу прискорити розгортання, перегрупувати свої сили та посилити опір у той час, як вони продовжують захищати суверенітет своєї країни від російських загарбників. У разі втілення цієї навчальної програми, вона матиме величезний позитивний вплив на спроможності українського війська.

БЕЗЕПЕЧНЕ НЕБО

Другим вагомим рішенням стала попередня згода Об’єднаного Королівства на надання Україні сучасних систем протиповітряної оборони. “Сьогодні головне – забезпечити протиповітряну оборону для України. Почали рухатися в цьому напрямі”, – сказав під час спільної пресконференції Президент України Володимир Зеленський.

Як один із основних оборонних партнерів України, Британія також має змогу збільшити постачання до України важкої зброї. “Ми обговорили поточну ситуацію на передовій: на сході, на півдні нашої держави. Я вдячний за розуміння наших збройних потреб. Це також дуже важливо. Зокрема, говорили про необхідність збільшити постачання важкої зброї”, – розповів після перемовин Президент України. Велика Британія вже постачає Україні зброю, за допомогою якої було збито й затоплено багато російської техніки, тож продовження цієї співпраці є критично важливим.

Слід відзначити ще два аспекти, про які йшлося під час перемовин: допомога із подоланням дефіциту пального та сприяння у розмінуванні територій. Вирішення обох проблем необхідно для повернення нормального життя до українських міст.

Зеленський та Джонсон згадали також і про майбутню відбудову України, погодившись, що відшкодовувати втрати повинен агресор. “Ми маємо намір звільнити зерно, яке утримується в заручниках”, – висловив Джонсон свою позицію стосовно спровокованої росією глобальної економічної кризи. Щоправда, він не уточнив, як саме збирається це робити.

СТРАТЕГІЧНА ВИТРИВАЛІСТЬ

“Я дуже радий повернутися і пересвідчитися, що життя повертається на вулиці, у ресторани тощо. Місто зараз значно живіше, ніж кілька тижнів тому, коли ми пішли на прогулянку”, – поділився Джонсон своїми враженнями від візиту. Дійсно, Київ відтоді не лише призвичаївся до воєнного життя, а й озброївся та ліпше підготувався до можливого наступу ворога.

Тепер столиця і вся країна потребують того, що глава уряду Великої Битанії влучно назвав “стратегічною витривалістю”. “Ми приїхали, аби надати вам стратегічну витривалість, яку ви потребуєте. Ми посилимо санкції проти режиму путіна, ми зробимо все можливе, аби зміцнити дипломатичну коаліцію підтримки по всьому світу”, – пообіцяв Джонсон.

Сподіваємося, “друг Борис” дотримається свого слова і незабаром повернеться до мирного вільного Києва уже як турист. Упевнений, містяни радо його зустрінуть.

Максим Наливайко

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-