Шмигаль: Ми готові, аби цього літа митний безвіз із ЄС був укладений

Шмигаль: Ми готові, аби цього літа митний безвіз із ЄС був укладений

Відео
Укрінформ
Статус кандидата на членство України в Євросоюзі відкриває чітку дорожню карту для вступу до ЄС і пришвидшує інтеграційні процеси.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

"Рух України на Захід та повернення до родини європейських народів відбувається прямо зараз... Статус кандидата на членство відкриває для нас цілком конкретну дорожню карту щодо вступу в Європейський Союз. Це також прискорить процес повного входження України у внутрішній ринок ЄС та темпи секторальної інтеграції", - сказав Шмигаль.

Він нагадав, що у 2021 році планували, що Україна за два-три роки має підписати з ЄС п'ять "безвізів" - угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового розвитку та торговельних умов.

"Зараз фактично всі ці п'ять безвізів ми майже виконали, частину документів уже підписано, а частина - на фінішній прямій", - зауважив Шмигаль.

Він нагадав, що Україна отримала енергетичний безвіз ще у березні, коли ми від’єдналися від енергосистеми росії та білорусі й стали частиною європейської енергомережі ENSTO-E, експортуємо електроенергію в Європу.

Також Шмигаль нагадав, що ЄС скасував усі квоти й мита на експорт української продукції. Це десятки мільйонів доларів зекономлених коштів для нашого бізнесу й додаткові можливості виходу на європейські ринки.

"Україна погодила з ЄС транспортний безвіз, або Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень. Ця угода допоможе нам розв’язати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення, яка існувала роками. Це додатково знімає бар’єри на торгівлю з країнами ЄС, покращує логістику, ціну та швидкість перевезень для українських підприємців. Сподіваємося, що питання транспортного безвізу так само буде остаточно затверджено в найближчій перспективі", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Макрон пояснив, як у ЄС виборюють статус кандидата для України

Глава уряду додав, що Кабмін затвердив і передав у Верховну Раду законопроєкт, який дозволяє остаточно запровадити митний безвіз. Мова йде про приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

"Ми гармонізуємо Митний кодекс України та ЄС, впроваджуємо європейські правила та сервіс на митниці, пришвидшуємо можливість проходження товарів через кордон для бізнесу. Технічно ми готові, аби вже цього літа митний безвіз був укладений", - наголосив Шмигаль.

Як повідомлялося, Єврокомісія порекомендувала у п’ятницю Європейській раді підтвердити перспективу України стати членом ЄС та надати їй статус кандидата. Також Єврокомісія опублікувала перелік подальших кроків, які Україна має виконати на своєму шляху до вступу в Європейський Союз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-