Правозахисники закликають ВР забезпечити незалежний конкурс на посаду омбудсмана

Правозахисники закликають ВР забезпечити незалежний конкурс на посаду омбудсмана

Укрінформ
Представники правозахисних організацій закликають Верховну Раду негайно розпочати підготовку відкритого та незалежного конкурсу на посаду уповноваженого ВР з прав людини.

Звернення оприлюднене на сайті організації "КримSOS", повідомляє Укрінформ.

"Ми, представники правозахисних організацій, звертаємося до Верховної Ради України з проханням невідкладно розпочати процес підготовки відкритого та незалежного конкурсу на посаду уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства", – йдеться у зверненні.

Зазначається, що після того, як 31 травня ВР оголосила недовіру уповноваженому з прав людини і звільнила його з посади, у країні фактично паралізована функція парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина, який відповідно до статті 101 Конституції здійснює омбудсман.

Правозахисники також наголошують, що інститут уповноваженого не обмежується виключно однією посадою - це цілий Офіс, який реалізує чимало функцій, включаючи мережу регіональних представників.

"В умовах воєнного стану ефективна діяльність цієї інституції надзвичайно важлива для українського суспільства, оскільки проблема дотримання прав людини в Україні стала критичною, а поінформованість світової спільноти прямо впливає на підтримку України і впровадження санкцій проти рф", – зауважують автори зверненні.

Водночас вони звертають увагу на те, що Закон “Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” не містить норм, які можуть дозволити функціонувати Офісу уповноваженого у разі звільнення омбудсмана і непризначення його наступника.

Правозахисники зауважують, що наразі в публічному полі немає інформації щодо початку процесу відбору кандидатів на посаду омбудсмана та проведення консультацій з представниками правозахисної спільноти. При цьому процес обговорення кандидата всередині парламентської фракції не може вважатися таким публічним процесом, заявляють вони.

Читайте також: Незалежність інституту омбудсмена треба захищати й під час воєнного стану - посли G7

Представники правозахисних організацій переконані, що гарантувати незалежність кандидатів на цю посаду та їх відповідність професійним та етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу відбору кандидатів у повній відповідності до Паризьких принципів ООН.

У цьому зв'язку правозахисники наголошують на необхідності невідкладно ініціювати зміни до Закону “Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, щоб розблокувати діяльність Офісу уповноваженого до призначення нового омбудсмана; розпочати процес публічних консультацій з правозахисними організаціями щодо процедур та критеріїв обрання кандидатів на посаду омбудсмана; забезпечити прозорий та незалежний конкурс на цю посаду з можливістю участі та залучення широкого кола кандидатів без політичного впливу.

Читайте також: Звільнення Денісової підриває незалежність інституції омбудсмена – моніторингова місія ООН

Звернення підписали Центр прав людини ZMINA, Фундація DEJURE, БФ Восток SOS, БФ “Право на захист”, ГО “Донбас СОС", Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, ГО “КримСОС”, Медійна ініціатива за права людини, громадський холдинг “Група впливу”, Харківський інститут соціальних досліджень, ГО “Фонд підтримки фундаментальних досліджень”, Кримська правозахисна група, ГО “Поступовий гурт франківців”, ГО “Інститут миру та порозуміння”, Асоціація УМДПЛ.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня Верховна Рада звільнила Людмилу Денісову з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-