Стефанішина про червневий саміт ЄС: Україна не дозволить знову затягнути себе у гру обіцянок

Стефанішина про червневий саміт ЄС: Україна не дозволить знову затягнути себе у гру обіцянок

Укрінформ
Україна досягла значних успіхів на шляху інтеграції до Європейського Союзу, тож результати цієї роботи повинні бути відображені у результатах саміту ЄС вже наприкінці червня щодо надання Україні статусу кандидата.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, на цьому наголосила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на міжнародному форумі GLOBSEC у Братиславі.

«Україна не дозволить затягнути себе знову у гру обіцянок, як це було від Будапешта чи Бухареста. Коли Україна спершу відмовилася від свого ядерного статусу в обмін на «запевнення» в Будапештському меморандумі, а потім був Саміт НАТО у Бухаресті 2008 року, коли було проголошено, що Україна буде членом НАТО. Ці невиконані обіцянки призвели до трьох воєн, дві з яких на території України», - сказала вона.

Віцепрем'єр зазначила, що Україна є фактично ветераном євроінтеграції.

Читайте також: Європа має посилювати єдність, надавши Україні статус кандидата у члени ЄС – Зеленський

"Ми пройшли значний шлях в імплементації права ЄС в українське законодавство. Можна констатувати, що ми вже виросли із формату «споживача» політик ЄС. Ми повинні бути учасником планування політик та сидіти за столом розробки й ухвалення рішень», - наголосила Стефанішина.

Вона акцентувала увагу на важливості закріплення обіцянки Версальського саміту Євросоюзу дуже конкретними рішеннями.

Віцепрем'єр підкреслила, що статус кандидата в члени ЄС для України надасть стратегічну ясність, якої потребує сам ЄС.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Моральний обов’язок Брюсселя – відкрити Україні шлях до членства в ЄС

«Це не технічне рішення, а важливий історичний крок. Війна в Україні відкриває шлях до нового майбутнього, в якому ми або будемо захищати спільні європейські цінності, або й далі “споживати” російську пропаганду та шантаж», - сказала вона.

На переконання Стефанішиної, Україна розуміє всі складнощі на шляху до повноправного членства.

«Ми розуміємо, що такі речі, як вступ до ЄС, не відбуваються за один день. Ми хочемо бути сильним членом ЄС із конкурентоспроможною економікою. Це вимагає відбудови України, відновлення її економіки. Це справді потребує часу», - пояснила вона.

Читайте також: Надання Україні статусу кандидата відповідає інтересам самої Європи - Мецола

Водночас, на думку віцепремʼєра, попри складність розбудови консенсусу в Європі щодо введення санкцій проти росії, ніхто в Європі не повинен мати ілюзій щодо ціни затягувань.

«Поки дискусії тривають, росія не зменшує інтенсивності своїх атак, продовжує воєнні злочини. Затягування з впровадження санкцій дає час олігархам, які прагнуть приховати свої активи. Досвід ухвалення шостого пакету санкцій повинен стати уроком», - зауважила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Читайте також: Європейська рада розгляне заявку України на членство в ЄС у червні

У Версалі (Франція) 10 березня відбувся саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-