Орбан назвав умови, за яких Угорщина готова підтримати нафтове ембарго

Орбан назвав умови, за яких Угорщина готова підтримати нафтове ембарго

Укрінформ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про відсутність узгодженої позиції стосовно запропонованого шостого пакета санкцій проти росії та звинуватив Єврокомісію у «безвідповідальній поведінці».

Про це він заявив у Брюсселі перед початком спеціальної зустрічі Європейської ради, присвяченій ситуації в Україні та наслідкам російського вторгнення, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цей момент немає компромісу. Я щойно отримав текст (постанови саміту – ред.), і там немає жодної угоди. Ми опинилися у дуже складній ситуації, головно внаслідок безвідповідальної поведінки Європейської комісії. Після консенсусу у Версалі (на неформальній зустрічі Євроради 10-11 березня 2022 року – ред.) було погоджено, що не буде жодних пропозицій від Європейської комісії щодо енергетики без належних переговорів з країнами-членами. Зараз ми маємо ідею ембарго та санкцій щодо нафти без відповіді на запитання щодо безпеки енергетичного постачання Угорщини», - сказав угорський урядовець.

Читайте також: Зеркаль: Україна має потужний важіль впливу на Угорщину – нафтопровід «Дружба»

За його словами, угорська позиція «дуже проста»: «Енергетика – це серйозна справа, це не гра. Спершу ми маємо отримати рішення, а після того – санкції. Досі перші п’ять пакетів санкцій були запроваджені іншим шляхом: спочатку ми вводили санкції, а потім починали думати про їх наслідки та шукати рішення. Оскільки зараз ідеться про енергетику, це ризиковано. Тож ми маємо змінити підхід: спочатку рішення, потім – санкції. Поки що ми не маємо таких рішень».

Відповідаючи на запитання журналістів, як він бачить баланс між фінансуванням війни в Європі та зростанням цін на енергію, прем’єр-міністр Угорщини зазначив, що «не потрібно жодного балансу з цього питання».

«Ми готові підтримати шостий пакет (санкцій - ред.), якщо будуть рішення для безпеки постачання енергоносіїв до Угорщини. Ми ще не досягли цього моменту», - сказав Орбан.

Читайте також: Пропозиції щодо ембарго на російську нафту в ЄС зайшли в глухий кут - NYT

Водночас він зауважив, що пропозиція виключити з пакета санкцій трубопровідне постачання нафти «є непоганою», але Угорщина потребує гарантій, що у разі інциденту із трубопроводом, що проходить через Україну, країна матиме право отримувати російську нафту з інших джерел.

Очільник уряду Угорщини висловив намір погодити цю позицію з урядом Словаччини та інших зацікавлених країн.

Як повідомлялося, у Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України, а також пов’язані із розв'язаною росією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

Читайте також: У росії засекретили обсяги експорту нафти морем – Reuters

Напередодні постійні представники ЄС не змогли дійти згоди щодо шостого пакета санкцій ЄС проти росії, що передбачає ембарго на постачання до ЄС російської нафти, прибутки від якої дозволяють кремлю продовжувати фінансування «машини війни».

Фото: Xinhua News Agency/PA Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-