Вступ до ЄС підтримують 89% українців у західних і центральних областях

Вступ до ЄС підтримують 89% українців у західних і центральних областях

Опитування
Укрінформ
Вступ України до Європейського Союзу підтримують 89% населення західних і центральних областей країни.

Такі дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» представили в Укрінформі.

Так, порівняно з першою половиною лютого 2022 року серед населення західних та центральних областей України на 16 відсоткових пунктів зросла підтримка вступу України до Європейського Союзу, досягнувши 89%.

На думку експертів, ці цифри руйнують стереотип про те, що західні області найбільше підтримують євроінтеграцію.

«Війна зруйнувала ці стереотипи. Ми бачимо, що і в західних, і в центральних областях все більше громадян переконуються в тому, що головним інтеграційним напрямком України є вступ до Європейського Союзу. Це неймовірна зміна», - наголосив виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Читайте також: Британія стала найбільшим другом для українців

Він зазначив, що переважно зростання відбулося внаслідок зміни думки частини населення, яка раніше виступала за відмову від вступу до будь-яких політико-економічних союзів.

Голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання Ганна Гопко сподівається, що такі настрої в українському суспільстві змусять Євросоюз переглянути своє ставлення до членства України в організації.

«Коли українське суспільство демонструє таке зростання, я дуже сподіваюся, що Європейський Союз нарешті геополітично визначиться, і Україна вже не буде буферною зоною», - сказала Гопко.

Також, згідно з дослідженням, за час війни на 5% збільшилася підтримка вступу до НАТО. Наразі приєднання до Північноатлантичного альянсу підтримується абсолютною більшістю населення західних та центральних областей України – 74%.

Підтримка позаблокового статусу України впала до рекордно низьких 3%, проте підтримка альтернативного позаблокового статусу з гарантіями безпеки для України становить близько 13%.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-