Кулеба: Єдиний шлях до безпеки у Європі - розширення ЄС на Балкани і на схід

Кулеба: Єдиний шлях до безпеки у Європі - розширення ЄС на Балкани і на схід

Укрінформ
Прийняття до Євросоюзу нових членів з-поміж країн Західних Балкан та Східної Європи було б найкращою гарантією стабільності у європейському регіоні.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному з південномакедонським колегою Буяром Османі брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії зауважив, що шлях до Європейського Союзу є «однаково важливою, однаково болісною і однаково перспективною» темою для України та Північної Македонії. У цьому контексті він нагадав, що ця країна вже має статус кандидата в члени ЄС, а Україна прагне здобути його на саміті в червні.

"Україна повністю підтримує членство Північної Македонії у ЄС і бажає їй якнайшвидше увійти до складу цього об’єднання. Я вважаю, що якщо ЄС дійсно дбає про безпеку і процвітання Європи, то єдиний шлях досягнення цього - розширення Європейського Союзу на Балкани і на схід, щоб поширювати свої норми, цінності і об’єднувати тих, хто поділяє їх у Європі. Тільки таке розширення стане гарантією того, що у цей простір не зайдуть інші гравці і не почнуть нав’язувати свої правила, своє бачення і не дестабілізують Європу", - сказав Кулеба.

Він додав, що Європі наразі потрібні лідерство, мудрість і стратегічне бачення, щоб зробити правильні кроки.

Коментуючи поширений у ЄС аргумент, що спершу до євроспільноти мають прийняти країни Західних Балкан, які почали цей процес раніше, а потім настане черга України, очільник МЗС зауважив, що обидві країни його відкидають.

"Ми домовились про дві речі. По-перше, Буяр підтвердив, що Північна Македонія повністю підтримує надання Україні статусу кандидата на членство на червневому саміті ЄС і не погоджується з тими, хто намагається протиставити українську заявку і процес європейської інтеграції Північної Македонії. Ми разом з Буяром відкидаємо, що є певний конфлікт і що поки не будуть зроблені наступні кроки у євроінтеграції Північної Македонії, не можна надавати статус кандидата Україні", - зазначив Кулеба.

Читайте також: Кулеба та Бербок обговорили ситуацію на сході, подальші санкції та статус кандидата в ЄС

Окрім того, міністри домовилися кожен по своїй лінії працювати зі скептиками у ЄС та партнерами та друзями, які підтримують європейську інтеграцію обох країн, щоб здолати перешкоди на шляху до членства і забезпечити рух обох країн уперед.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський поінформував 9 травня, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-