Зеленський закликає світ відновити принцип поваги до кожного народу

Зеленський закликає світ відновити принцип поваги до кожного народу

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає світ відновити принцип поваги до кожного народу та врахування зовнішньополітичних інтересів усіх без винятку країн.

Про це він заявив під час виступу в парламенті Латвії, повідомляє Укрінформ.

«росія відкрито говорить про те, що Україною вони не обмежаться. Їм потрібні й інші держави – держави Балтії, Польща, інші країни Європи. Саме тому ми повинні відновити повну повагу до базових цінностей на нашому континенті. Ми повинні абсолютно чітко і на всіх рівнях боротися за принцип: кожен народ має значення, інтереси жодного з народів не можна проігнорувати, зрадити чи обміняти на щось у відносинах із тим, хто хоче поставити цей народ у залежність від себе», - підкреслив Зеленський.

На його думку, коли цей принцип поважатиметься дійсно всіма, тоді запрацює європейська єдність, і тоді у росії не буде жодного шансу ані у війні проти України, ані у війні проти будь-якої іншої країни.

Президент зазначив, що навіть у недалекому минулому неповага до тих чи інших народів призводила до руйнування кордонів, держав й розпалювала «апетит до війни». Він нагадав, що мільйони людей загинули через це і, здавалося, що принаймні Європа і західний світ зробили висновки з пережитого.

Читайте також: Ті, хто радить Україні щось віддати росії, не хочуть бачити звичайних людей - Зеленський

Водночас Зеленський наголосив, що попри досвід зараз знову лунають заяви, що Україна нібито має віддати росії те, чого хоче агресор.

«Цілком серйозно ведуться розмови про те, щоб провести якісь розмежувальні лінії по тілу суверенної держави, щоб нібито умиротворити агресора і нібито потрібні поступки. Поступки і знову поступки, звичайно, за рахунок держави, на яку напали, щоб агресор нібито милостиво зупинився», - зауважив Президент.

Він нагадав, що Україна четвертий місяць обороняється від другої за потужністю армії світу.

«Коли країни говорять, що нам нібито не варто давати всю необхідну зброю для перемоги, мається на увазі саме це, що нібито наш народ має менше значення, ніж усі інші народи, яким таку зброю вже надали або які можуть нею розпоряджатися. Коли нам кажуть, що ми маємо віддати частину нашої землі, бо це нібито необхідний компроміс, то це означає, що наш народ вважають менш гідним того, щоб врахувати його інтереси. Тим більше, коли нас просять ще трішки почекати в приймальні ЄС, роки чи десятиліття… на повноправне членство, а деякі сумніваються на рахунок кандидатства для України, то це тільки підкреслює, що не працює принцип поваги до кожного народу», - додав Зеленський.

Читайте також: Президент про заяви Кіссінджера та NYT: Життя мільйонів українців хочуть обміняти на ілюзію миру

Як повідомлялося, колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер заявив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що Україна має поступитися росії частиною території, а США і Захід — не розраховувати на російську поразку у війні.

У виданні New York Times вийшла редакційна стаття, автори якої допустили, що Україна буде змушена поступитись територіями росії, щоб завершити війну.

Президент Володимир Зеленський нагадав тим, хто прагне нав’язати Україні необхідність територіальних поступок росії, про невдалі спроби замирити агресора 1938 року, та запевнив, що робить усе, аби світ мав за звичку брати до уваги інтереси України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що Україна не піде на поступки путіну, бо стратегія його умиротворення з 2014 року до початку повномасштабного вторгнення вже зазнала провалу і не має шансів на успіх у майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-