Зеленський анонсував надання полякам особливого статусу в Україні

Зеленський анонсував надання полякам особливого статусу в Україні

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський планує подати до парламенту законопроєкт про статус і допомогу польським громадянам в Україні, аналогічний до ухваленого раніше Сеймом Польщі щодо українців.

Про це глава держави сказав під час виступу у Верховній Раді, де був присутній Президент Польщі Анджей Дуда. Текст промови опублікував заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Окремо я дякую польському Сейму за нещодавно прийнятий закон про допомогу громадянам України. Це безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі ж права і можливості, як і громадяни Польщі. Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку і соціальні гарантії. Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Ближчим часом я подам до Верховної Ради України аналогічний – дзеркальний – проєкт», - сказав Зеленський.

Водночас він висловив сподівання, аби польським громадянам ніколи у житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов, за умов війни.

Читайте також: Дуда у Раді: Настав час укласти новий договір про добросусідство з Україною

«Але ці закони мають велике символічне значення, які показують, що українці і поляки – рідні та рівні. І я впевнений, що депутатський корпус України підтримає цей закон – швидко і явною більшістю голосів», - підкреслив Президент.

Як повідомлялося, Президент Польщі Анджей Дуда у неділю перебуває з візитом в Україні.

13 березня у Польщі набув чинності спеціальний закон про підтримку громадян України, які прибувають до РП у зв’язку з війною росії проти України. Він урегульовує питання щодо легальності перебування українців, які рятуються від війни, у Польщі та надання їм усебічної підтримки.

26 березня Анджей Дуда підписав три нові закони, які стосуються перебування та допомоги біженцям з України.

Фото: Andrij Sybiha

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-