Сьогодні спливає строк повноважень Тупицького у КСУ

Сьогодні спливає строк повноважень Тупицького у КСУ

Укрінформ
​​Сьогодні закінчується строк, на який ексголова Конституційного Суду Олександр Тупицький був призначений на посаду судді КСУ.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради у КСУ, народний депутат із парламентської фракції «Слуга народу» Ольга Совгиря повідомила в Телеграмі.

«Тупицький О. був призначений на посаду судді Конституційного Суду згідно з указом Президента України від 14.05.2013 р. № 256 (розпочав здійснення своїх повноважень рівно 9 років тому - 15 травня 2013 р.)», - ідеться у повідомленні

«Отже, очікуємо вже незабаром складання присяги одним із суддів Конституційного Суду, призначених Президентом України», - зазначила Совгиря.

Вона нагадала, що раніше Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 27.03. 2021 року №124/2021 скасував указ від 14 травня 2013 року № 256 і двома іншими указами - від 26 листопада 2021 року №596/2021 і 597/2021 призначив двох нових суддів Конституційного Суду.

«Тупицький оскаржив до Верховного Суду указ від 27 березня 2021 року №124/2021 і суд неостаточним наразі рішенням суду першої інстанції його скасував - що, тим не менше, не призвело до відновлення Тупицького на посаді, оскільки рішення суду не вступило в силу», - відмитила Совгиря.

Водночас КСУ у своїй постанові від 30 листопада 2021 року №11-п/2021 зазначив, що судді КСУ, призначені Президентом України указами від 26 листопада 2021 року, зможуть скласти присягу і розпочати здійснення суддівських повноважень лише після припинення повноважень або звільнення з посади попередніх суддів КСУ, в тому числі Тупицького.

«Оскільки сплив строк, на який суддя Конституційного Суду призначається на посаду, що є безумовною підставою для припинення його повноважень, безвідносно до вирішення спору про законність указу Президента України від 27 березня 2021 року №124/2021, один із новопризначених Президентом України суддів КСУ має скласти присягу і розпочати здійснення суддівських повноважень в порядку, передбаченому Законом «Про Конституційний Суд України», - додала Совгиря.

Читайте також: КСУ припинив співпрацю з білоруським Конституційним судом

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Державне бюро розслідувань порушило справу за фактом виїзду за кордон ексголови Конституційного суду Олександра Тупицького. За інформацією Державної прикордонної служби, у законний спосіб Тупицький державний кордон України не перетинав.Триває слідство у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне перетинання держкордону).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-