Для розблокування перемовин росія має відвести війська до позицій 24 лютого - Зеленський

Для розблокування перемовин росія має відвести війська до позицій 24 лютого - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що першим кроком для відновлення переговорів з росією є відведення російських військ до позицій, як було до повномасштабного вторгнення - станом на 24 лютого 2022 року.

Таку думку він висловив під час виступу перед фахівцями Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я вважаю, що крок мінімальний перед тим, як закінчити всю війну, мінімальний крок - він є. Щоб нам нормально почати говорити, якщо можна в цілому використовувати слова “нормально”, то якщо б розблокувати, скажімо так, дипломатичний формат відносин для зупинення війни між Україною і росією, то і крок повинен бути - відновити ситуацію, яка була до повномасштабного вторгнення - до 24 числа (лютого - ред.). Їм треба відійти на ті тимчасові контактні лінії або розмежувальні лінії, і відійти туди військами. Тоді можна говорити, повноцінно. Я так вважаю. І хоча, щоб їм відійти, їм також доведеться говорити. І нам, і я це розумію. І ще раз говорю, поки ще, незважаючи, що вони руйнують всі наші мости, але все ж таки я вважаю, що не всі мости для цього зруйновані”, - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання, який мінімуму він, як президент, від імені свого народу може прийняти в мирній угоді з росією.

Читайте також: Ми не відчуваємо бажання росії закінчити війну - Зеленський

Також Зеленський наголосив, що “мене обирав народ України як президента України, а не як президента міні-України”.

Як повідомлялося, останні очні переговори між українською та російською делегаціями відбулися 29 березня у Стамбулі. Українська делегація виступила з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких - підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

За словами радника керівника ОП Михайла Подоляка, договір із рф у разі підписання має містити логіку виходу з війни й червоні лінії для унеможливлення нових наступів росіян на територію України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-