Зеленський: Світ – за кілька кроків від політичного хаосу, спричиненого росією

Зеленський: Світ – за кілька кроків від політичного хаосу, спричиненого росією

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що світ незабаром чекає політичний хаос через продовольчу та інфляційну кризи внаслідок повномасштабної російсько-української війни.

Таку думку він висловив під час виступу перед фахівцями Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Світ перебуває за кілька кроків від політичного хаосу в десятках держав, який може стати наслідком продовольчої та інфляційної криз. Шантажуючи Європу задля запуску газопроводу «Північний потік – 2» торік, росія спровокувала цінову кризу у Європі. Газпром свідомо не давав на ринок потрібний обсяг газу, щоб покрити дефіцит, і як наслідок всього цього – ціни на газ у Європі досягли максимумів, причому історичних. Це вдарило по всіх європейцях без винятку», - сказав Президент.

Читайте також: У росії не вірять у покарання за воєнні злочини, бо мають ядерну зброю - Зеленський

Водночас за його словами, зараз – як елемент повномасштабної війни проти України – росія блокує захоплені українські порти. Глава держави зазначив, що це призводить до того, що глобальний ринок залишається без достатніх поставок ключових видів продукції з України, зокрема йдеться про зерно, соняшникову олію, кукурудзу та інші аграрні товари.

Читайте також: У росії не вірять у покарання за воєнні злочини, бо мають ядерну зброю - Зеленський

Розповідаючи про наслідки цієї ситуації, Зеленський висловив думку, що повною мірою їх ще не видно.

«У деяких країнах – дефіцит соняшникової олії. В інших країнах гальмують ланцюжки агровиробництва, яке пов’язане з нашими поставками. Ще в інших – очікується дефіцит базових продуктів харчування. Все це разом створює тиск на ціни. На півночі Африки, на Близькому Сході, в країнах Азії. А далі це зачепить інші регіони світу. І постраждають найбідніші. Хто страждає завжди? Найбідніші. Постраждає й середній клас. Очевидно, що політичні наслідки цього можуть бути небезпечними», - додав Президент.

Читайте також: Зеленський закликав Шольца зробити «потужний крок» і приїхати до Києва 9 травня

24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну.

Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях. Вони вбивають, катують та депортують до росії місцеве населення.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-