Вступ України до ЄС залежатиме від двох факторів - Климпуш-Цинцадзе

Вступ України до ЄС залежатиме від двох факторів - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Вступ України до Європейського Союзу залежатиме від зовнішніх чинників і того, наскільки швидко і цілісно наша країна зможе пройти необхідну трансформацію.

Про це народний депутат України Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

«Що стосується того, коли ми станемо членами Європейського Союзу, то це буде залежати не тільки від зовнішніх чинників, а й від того, наскільки швидко та цілісно та в єдності ми пройдемо ту трансформацію, яка потрібна для того, щоб ми не були слабким членом ЄС. А саме для того, щоб ми почувалися упевнено, рівноправно, на рівні з усіма члена Європейського Союзу. Це величезна робота», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Статус кандидата для України: Стефанішина застерігає Євросоюз уникнути помилки НАТО 2008 року

Вона навела приклад Словаччини, "котра дуже швидко пройшла цей процес, що зайняв три роки". Депутат сподівається, що наш шлях між кандидатством та членством також не буде довшим за три роки.

Водночас, додала Климпуш-Цинцадзе, багато що залежить від зовнішніх чинників. Нині Україна може спостерігати за тим, як розвиваються події, як змінюються думки серед політиків у світі. Адже вони орієнтується на думку своїх громадян. А люди в ЄС показують надзвичайний рівень підтримки нашій державі, додала депутат.

Вона подякувала тим країнам, які чітко висловили свою підтримку Україні у питанні входження до ЄС. Зокрема, Польщі, країнам Балтії, Італії, Хорватії, Чехії, Румунії.

Читайте також: Україна вже довела свою відповідність стандартам ЄС - Стефанішина

«Але все одно, на жаль, є ті країни, які далі сумніваються, де керівники країн навіть роблять публічні заяви, як нещодавно зробив міністр Австрії заяву щодо застережень стосовно надання Україні найближчим часом статусу країни-кандидата. Ми розуміємо. Ми із вами маємо вести себе як дуже відповідальна країна. Ми розуміємо, що є черга тих країн, які вже давно стукають у двері Європейського Союзу», - додала Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року. 8 квітня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до України особисто передала йому відповідний опитувальник.

18 квітня Президент передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Україна розраховує на ухвалення відповідного рішення на засіданні Європейської ради у червні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-