Стефанчук обговорив зі спікером Молдови, якої допомоги потребує Україна

Стефанчук обговорив зі спікером Молдови, якої допомоги потребує Україна

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час зустрічі у Києві з головою парламенту Молдови Ігорем Гросу обговорив безпекові потреби України.

Про це повідомляє пресслужба ВР, передає Укрінформ.

«Сьогодні Україна боронить весь цивілізований світ, світову демократію та стоїть на захисті принципів усього світобуття - вона на світлій стороні, з цивілізованим світом, включно з Молдовою, за що я вам дуже вдячний», - заявив Стефанчук.

Він також подякував Молдові за надання прихистку українцям, які тікали від російської навали.

Читайте також: Молдова змінила правила перетину кордону для біженців з України

«Українсько-молдовський кордон перетнули приблизно 400 тис. наших громадян, понад 91 тис. з яких залишились у Молдові та знайшли тут свій прихисток», - зазначив спікер.

Водночас він виокремив кілька напрямів допомоги, якої Україна потребує від Молдови.

Зокрема, Голова ВР закликав молдавську сторону розглянути можливість передачі Україні військової техніки та надання допомоги у розмінуванні визволених територій. Українська сторона також розраховує на прискорення проходження транзитних гуманітарних вантажів.

Читайте також: Вторгнення рф у Молдову: наскільки ймовірним є такий сценарій?

«Гуманітарна допомога — це підживлення нашого опору, тому ми були б вдячні за обхід бюрократичних процедур», — зауважив Стефанчук.

За його словами, не менш важливим напрямом допомоги Україні є санкційна політика. «Без єдиного тиску на економічний хребет росії ми не зупинимо цю війну. Немає і не може бути великих чи малих країн, великих чи малих економік — це має бути спільною справою для всіх», — наголосив очільник українського парламенту.

Він зазначив, що нагальним є й питання юридичної відповідальності за злочини, скоєні російськими військовими.

Читайте також: Війна не зупиниться на Україні, готуватись до нападу росії потрібно Казахстану та Молдові – Данілов

«Понад 40 країн підтримали звернення до Міжнародного кримінального суду, і ми очікуємо на справедливий вердикт для тих, хто чинить геноцид в Україні», — заявив Стефанчук.

Він звернувся до голови парламенту Молдови, аби російські злочинці не мали змоги переховуватися, зокрема, у Придністровському регіоні.

Стефанчук наголосив, що Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також засуджує спроби втягнути Придністровський регіон у розв’язану російською федерацією повномасштабну війну проти України.

Читайте також: Україна разом з Молдовою і ЄС намагатиметься стримати ескалацію у Придністров’ї – Кулеба

«Ми дуже розраховуємо на чітку та зрозумілу позицію Молдови про недопущення використання територій вашого регіону щодо участі в російсько-українській війні», — наголосив спікер і додав, що спільне завдання — нейтралізувати плани кремля щодо дестабілізації ситуації в Придністров’ї.

Зі свого боку голова парламенту Молдови Ігор Гросу наголосив, що з перших днів Молдова рішуче засудила російську агресію проти України та повністю підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Ми рішуче засуджуємо звірства та воєнні злочини, скоєні російською армією. Необхідно провести розслідування та оцінку дій, які були вчинені російськими злочинцями», — заявив Гросу.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна разом із Молдовою і всією Європою стримуватиме ескалацію у Придністров’ї, аби не допустити створення там росією ще одного фронту.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-