Наслідки російського вторгнення виходять за межі України – Шарль Мішель

Наслідки російського вторгнення виходять за межі України – Шарль Мішель

Укрінформ
Наслідки неспровокованої та безглуздої російської агресії проти України виходять далеко за межі кордонів України, тож Європейський Союз намагається підтримати стійкість та безпеку країн-партнерів.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні у Кишиневі заявив президент Європейської ради Шарль Мішель за підсумками зустрічі з президентом Молдови Майєю Санду. Повний текст його промови викладений на сайті Європейської ради.

«Зараз настав визначальний момент для Молдови та для Європи. російська війна проти України спричинила безглузді страждання та біль. Її наслідки не зупиняються на кордонах України. Ці наслідки є глобальними – від атак росії проти міжнародного права, однієї з найбільших криз біженців з часів Другої світової і до зростання цін на продовольство та енергію», - сказав Мішель.

Він зауважив, що Молдова опинилася серед країн, що були найбільше уражені цією кризою, що супроводжувалося поглибленням проблем пандемії COVID-19, зростанням ризиків в енергетичній сфері, а також у сфері загальної та кібернетичної безпеки.

Мішель нагадав, що з початку російського військового вторгнення в Україну Молдова засудила цей акт агресії та опинилася на передньому краї міграційної кризи, приймаючи у себе велику кількість українських біженців. Зараз на території країни знайшли притулок близько 100 000 біженців, що робить Молдову лідером серед інших країн ЄС за кількістю біженців на душу населення.

Читайте також: Яценюк засудив спроби урядів Грузії та Молдови зберегти нейтралітет у війні росії проти України

Очільник Європейської ради заявив про повну солідарність ЄС із Молдовою.

"Це наш європейський обов’язок – допомогти вашій країні, збільшити підтримку вашої стабільності, безпеки, територіальної цілісності та суверенітету. Наша економічна та політична підтримка мають й надалі здійснюватися разом", - наголосив президент Євроради.

Він нагадав, що ЄС надав Молдові 13 млн євро негайної гуманітарної допомоги, яку доповнив фінансуванням у ще 15 млн євро для організації міграційних процесів. Крім того, 15 млн євро були виділені для посилення європейської прикордонної місії в країні.

Минулого року ЄС надав Молдові допомогу у 7 млн євро в рамках так званого Європейського фонду миру для покриття медичних та інженерних потреб збройних сил країни. Цього року ЄС планує значно збільшити цю допомогу та надати збройним силам Молдови додаткове військове обладнання. Це ж стосується нарощування підтримки ЄС у боротьбі з дезінформацією та кібернетичними атаками.

Читайте також: Кишинів звинуватив рф у спробі вербувати молдаван на війну проти України

Ці заходи, за словами президента Євроради, мають зміцнити стійкість Молдови, з огляду на наслідки, що має для її безпеки російське вторгнення в Україну.

В тому, що стосується енергетики, президент Європейської ради привітав синхронізацію електричних мереж Молдови з європейськими, що підвищило стабільність всієї енергетичної системи країни. Водночас, як було погоджено на рівні Європейської ради, майбутня спільна платформа із закупівлі енергетичних ресурсів буде відкритою до приєднання для країн-партнерів, у тому числі – для Молдови.

Читайте також: Цю війну необхідно зупинити - спікер парламенту Молдови у Бучі

Як повідомлялося, за оцінкою Генштабу ЗСУ, обстановка у Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Російський агресор через підконтрольні засоби масової інформації продовжує розповсюджувати провокативні повідомлення про посилення загрози населенню Придністров’я з боку України.

Нещодавно секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов попередив, що, ймовірно, агресія росії не обмежиться територією України, тож до нападу слід готуватися Казахстану та Молдові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-