Ідея зонування територій України наразі особливо актуальна – Корнієнко

Ідея зонування територій України наразі особливо актуальна – Корнієнко

Укрінформ
Ідея зонування територій України обговорювалася давно, але внаслідок повномасштабної російсько-української війни вона набула особливої актуальності.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко сказав на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ.

За його словами, дискусія щодо зонування території України триває на рівні Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій України, а також на суспільному рівні.

«Зонування обговорювалося давно. Це не якась нова ідея, яка виникла в результаті війни… Ідея зонування зараз може бути на часі, бо ми розуміємо, що в Україні фактично будуть регіони, які економічно більш захищені, більш успішні, але будуть і регіони, які потребуватимуть підтримки», - зазначив Корнієнко.

Перший віцеспікер уточнив, що раніше в державі діяла практика так званого горизонтального вирівнювання. Він пояснив, що спроможні громади допомагали неспроможним. Водночас наразі, за словами Корнієнка, в Україні є області, які повністю складаються з неспроможних громад.

У зв’язку з цим питання потребує вирішення на рівні держави.

«У тих зонах, де буде більш сприятливий економічний клімат, інвестиційний клімат можна говорити про стимули для бізнесу, щоб він отримував можливість більше вкладати. Тобто, тут мова може йти про різні підходи до дії тих чи інших місцевих податків, тому що ми – унітарна країна, ми не можемо, щоб кожна область усі податки формувала, але якісь місцеві додаткові можливості місцева влада може обговорювати», - додав перший заступник Голови ВР.

У відповідному контексті він зазначив, що це стосується, зокрема, питання децентралізації повноважень щодо адміністрування податків.

Корнієнко підкреслив, що ідея зонування наразі обговорюється, а далі, імовірно, буде сформована в законопроєкт.

Читайте також: ВР ухвалила закон, який дає право на безоплатну правову допомогу постраждалим від війни людям

Як повідомляв Укрінформ, раніше перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко заявляв, що через повномасштабне вторгнення російських загарбників регіони країни опинилися у різних соціальних та економічних умовах, які будуть враховані у відповідному законопроєкті, що розробляється в парламенті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-