Відмова ЄС від російських енергоносіїв схожа на позбавлення від наркотичної залежності – Зеркаль

Відмова ЄС від російських енергоносіїв схожа на позбавлення від наркотичної залежності – Зеркаль

Укрінформ
Відмова Європейського Союзу від російської нафти буде тривалою через необхідність знайти способи заміни постачань, переорієнтувати логістику, захистити своїх споживачів, але цей процес не зупинити.

Про це заявила радниця міністра енергетики України, ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Намагаючись заправити авто сьогодні в Україні або в країнах ЄС, кожен з нас бачить, що саме ми просимо зробити європейців. Це для нас математика проста: за даними "Форбс", за час війни росія випустила на Україну ракет вартістю 7 мільярдів доларів. Це величезна сума для України. А для росії - ні, лише з початку війни вона отримала від ЄС 47 мільярдів євро за нафту та газ», - зазначила Зеркаль.

Вона зауважила, що відмова від російських енергоносіїв для будь-якої держави схожа на позбавлення від наркотичної залежності: «Процес болісний, неприємний, але необхідний».

Читайте також: ЄС може відмовитися від російського урану – Politico

«Міжнародні медіа анонсують прийняття ЄС рішення щодо ембарго вже наступної середи. Проте не варто очікувати надто різких рухів - відмова буде тривалою, бо Європі треба знайти способи заміни постачань, переорієнтувати логістику, захистити власних споживачів. Але процес не зупинити», - переконана радниця міністра енергетики.

За її словами, в розвинутому світі вміють рахувати на перспективу, а зустрічі українських переговорників з європейськими колегами підтверджують, що обрахунки для росії невтішні.

«Вплив москви вже зараз вважається більш шкідливим, ніж вплив СOVID-19. Тому наше завдання сьогодні - не просто переконувати ЄС, що треба відмовитися від наркотичної голки кремля, а пропонувати рішення, як цей процес пришвидшити», - резюмувала Зеркаль.

Читайте також: За час війни доходи росії від продажу енергоносіїв країнам ЄС майже подвоїлися

Як повідомлялося, Європейський Союз активно працює над шостим пакетом санкцій проти росії за війну в Україні, який може включати часткову заборону на імпорт російської нафти, а також може бути орієнтований на більшу кількість банків РФ, які будуть виключені з міжнародної платіжної системи SWIFT.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-