Правовий статус іноземних добровольців визначається Женевськими конвенціями - МЗС

Правовий статус іноземних добровольців визначається Женевськими конвенціями - МЗС

Укрінформ
Іноземні громадяни та особи без громадянства, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом, є військовослужбовцями Збройних Сил України, їхній правовий статус визначається Женевськими конвенціями.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

У МЗС зазначили, що всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Силах України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" 1992 року.

«Відповідні особи є військовослужбовцями Збройних Сил України на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС пояснили, що цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога.

Українські дипломати нагадали, що Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні.

Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням Конвенції, акцентували у МЗС.

Читайте також: ВР визначила строк проходження військової служби для іноземців та осіб без громадянства

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня Міністерство оборони України разом з IT-волонтерами створили сайт для прийому заявок на вступ до International Legion for the Territorial Defence of Ukraine.

До Інтернаціонального легіону, який створено в Україні у зв’язку нападом російської федерації, долучилися добровольці вже з 52 країн.

Верховна Рада 14 квітня схвалила зміни до закону "Про розвідку", врегулювавши питання щодо прийняття осіб з іноземним громадянством до розвідки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-