росія хоче окупувати якомога більше території, щоб тиснути на переговорах - Зеленський

росія хоче окупувати якомога більше території, щоб тиснути на переговорах - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що однієї зустрічі із керівництвом росії не виставить для того, аби врегулювати все та домовитися по усіх питаннях, які дозволять встановити мир.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю українським ЗМІ, передає кореспондент Укрінформу.

«Я - за те, що зустріч із росією відбулася якомога швидше. Я не вважаю, що обійдеться однією зустріччю. Я не вважаю, що можна один раз зустрітися і про все домовитися. Тому що там багато питань. Я в деяких не бачу поки що, чи вони підуть на це, на наш варіант, або ми підемо на їхній варіант», - сказав Зеленський.

Зокрема, за його словами, це стосується питання окупованих росією територій Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Знищення захисників Маріуполя може поставити крапку у переговорах – Зеленський

«Вони хочуть постійно змінити статус в цій частині, а ми хочемо якихось домовленостей таких, щоб ті люди, які там знаходяться, які вважають себе українцями, щоб вони знали, де живуть, що не на якомусь острові посеред суші, а що це частина якоїсь держави. Я вважаю, що це частина України, вони вважають, що частина України, бойовики «Л/ДНР» вважають, що вони - частина росії, а росія не вважає їх частиною росії, а вважають, що вони - окремі «республіки». Ті бояться бути окремими республіками, бо якщо вони окремі республіки, то вони розуміють, що в якийсь момент Україна може прийти до окремих республік. Може. А Росія боїться, що Україна може прийти, і хоче нейтральний статус, щоб Україна ніколи туди не прийшла. Тобто, багато питань. А у мене питання найголовніше: «що ми всі хочемо, щоб там було?» - сказав Президент.

Водночас Зеленський додав, що зустріч навряд чи варто проводити, допоки не буде точно зрозуміло, які саме країни готові стати гарантами безпеки та на яких умовах, бо від цього також залежатиме хід переговорів. Також він додав, що переговори дипломатичним шляхом мають відбутися тоді, коли росія закінчить цю війну.

Читайте також: Стати гарантами безпеки України вже готові чотири країни – Зеленський

«Можна думати про дипломатію, а вони хочуть розв'язувати питання дипломатичним шляхом коли йде війна. Це дуже складно, і тому вони хочуть забрати якусь нашу територію окупувати побільше, щоб мати такий тиск. Ну тоді це не про дипломатію. А навіщо ми зустрічаємося? Для мене незрозуміло, чого зустрічатися, якщо у них бажання всю захопити державу», - сказав Зеленський. Загалом, додав він, Україна готова вести діалог по багатьох спірних питаннях та шукати спільні шляхи.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-