В Україні були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС - прокурор суду в Гаазі

В Україні були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС - прокурор суду в Гаазі

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є пiдстави вважати, що на території України були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС.

Про це він сказав на спільному брифінгу з Генеральним прокурором України Іриною Венедіктовою у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“У нас є всі підстави вважати, що на території України були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС”, - сказав Хан.

Він запевнив, що розслідування буде об'єктивним і неупередженим і базуватиметься на нормах права.

Читайте також: Головний прокурор МКС обговорив з урядовцями розслідування злочинів росії в Україні

“Усі сторони конфлікту мусять дотримуватись норм Римського статуту. Я наголошую, що правосуддя має бути мобілізоване та діяти не на боці України чи рф, а на боці норм і правових принципів людяності”, - сказав прокурор МКС.

Хан також зазначив, що докладатиме усіх зусиль, аби встановити контакт із російською стороною. При цьому продовжуватиметься тісна співпраця з українськими правоохоронними органами.

“Ми маємо зробити все можливе, щоб були правосуддя та відповідальність”, - наголосив прокурор МКС.

Читайте також: Зеленський домовився про підтримку слідчої групи Євроюст, держав Євросоюзу та МКС

Водночас він підкреслив, що відвідав Бучу та Бородянку, команда експертів побувала на місцях скоєння злочинів.

“Ми бачимо, що ці злочини є реальними, вони не є фейком”, - заявив прокурор МКС.

При цьому він зазначив, що надходить інформація про скоєння нових злочинів. "Наше завдання – перевірити достовірність цих заяв та з професійної точки зору оцінити”, - сказав прокурор, зауваживши, що докази "говоритимуть самі за себе".

Як повідомлялося, Генпрокурор України Ірина Венедіктова та прокурор МКС Карім Хан здійснили робочу поїздку в Бучу на Київщині, де проводиться ексгумація тіл убитих російськими загарбниками цивільних.

Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах і селах зафіксовані масові вбивства росіянами цивільних осіб. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоврядування, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв'язані руки, є сліди катувань, люди вбиті пострілами у потилицю.

Міжнародний кримінальний суд у березні за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-