Франція відправила в Україну експертів з балістики, вибухівки та обробки ДНК

Франція відправила в Україну експертів з балістики, вибухівки та обробки ДНК

Укрінформ
Для розслідування воєнних злочинів російської армії Франція надіслала в Україну експертів з балістики, вибухівки, обробки ДНК тощо.

Про це йдеться у спільному комюніке Міністерства закордонних справ та Міністерства внутрішніх справ Франції, передає Укрінформ.

“Після виявлення масових злочинів, зафіксованих на території України в районах, раніше окупованих російськими військами, зокрема в місті Буча, Франція разом з українцями, своїми міжнародними партнерами та судами рішуче прагне запобігти безкарності за жахливі дії, що містять ознаки воєнних злочинів”, - зазначається в повідомленні.

Зазначається, що відповідно до вказівок президента Франції, МЗС разом з МВС та Міністерством юстиції повністю мобілізовані для надання конкретної підтримки зусиллям української влади та міжнародних юрисдикцій, зокрема Міжнародного кримінального суду (МКС), в рамках розслідувань, які вони розпочали у зв’язку з війною в Україні.

Сьогодні вранці в Україну прибула технічна група Міністерства внутрішніх справ, якій доручено надати українській владі експертизи щодо виявлення та збору доказів. За домовленістю з українською владою, ця група також сприятиме розслідуванню МКС.

“До складу групи входять два судмедексперти та близько п’ятнадцяти жандармів з Інституту кримінальних досліджень Національної жандармерії (IRCGN), які є експертами з огляду місць злочинів та ідентифікації жертв. Зокрема, вони мають визнаний досвід в сфері балістики, вибухових речовин, збору та обробки ДНК, а також відбитків пальців. Технічна група налагодить систему робіт з огляду та ідентифікації тіл. Крім того, вона розгорне LAB’ADN - пересувну універсальну лабораторію для швидкого здійснення генетичного аналізу”, - йдеться у комюніке.

При цьому нагадується, що Франція з метою підтримки Міжнародного кримінального суду надіслала до нього двох представників судово-прокурорського корпусу (магістратів), десять слідчих, а також зробила винятковий додатковий фінансовий внесок у розмірі 500 тис. євро на додаток до щорічного фінансування - для безперебійної роботи МКС.

Нарешті, як головуюча країна у Раді Європейського Союзу, Франція найближчими днями внесе в Брюсселі ініціативу, спрямовану на координацію внесків держав-членів та агенцій ЄС, зокрема Європолу та Євроюсту, у розкриття і розслідування можливих воєнних злочинів в Україні.

“Вірна своїм цінностям, Франція не закриватиме очі на такі звірства”, - зазначено в комюніке.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства цивільних російськими вояками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-