У питанні гарантій безпеки для України поки конкретики немає – Зеленський

У питанні гарантій безпеки для України поки конкретики немає – Зеленський

Укрінформ
Питання гарантій безпеки для України у стадії розробки, поки конкретики немає.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю українським журналістам, яке транслювалось в телемарафоні, передає Укрінформ.

«Поки не було зустрічі з нами всіх радників (країн, які висловились як гаранти безпеки для України – ред). Тобто, ми хочемо зустрітись з усіма, але поки цієї зустрічі ще не відбулось. Ми чекаємо на неї у найближчий час», - сказав Президент.

Він зауважив, що лише після зустрічі «ми можемо продовжувати перший кейс під назвою безпека України, який передбачає позаблоковість».

Глава держави повідомив, що питання безпеки обговорюється з Францією. США, Німеччиною. Туреччиною. Великою Британією, Польщею, Італією, Ізраїлем, Ірландією та іншими країнами.

«Всі ці різні країни готові гарантувати різне, але поки що Україна не отримала конкретний перелік тих гарантій і країн, які готові стовідсостково включитись за нас. Нам не потрібно мати 40 країн світу, які готові по команді і домовленості включитись і воювати за Україну. Нам це не потрібно, нам потрібні серйозні гравці, які готові на все. Нам потрібно коло держав, які готові упродовж 24 годин надати будь-яку зброю. Нам потрібні окремі країни, від яких реально залежить санкційна політика, і щоб вони, ці санкції, були розроблені і виписані. І щоб вони у першу секунду, коли ми почули погрозу з боку рф, упродовж доби, чи двох-трьох днів ввели все одразу. Заблокували. Просто під колбу загнали таку державу», - сказав він.

Однак наразі, за словами Президента, конкретики мало, якщо йдеться про Чорне море, то у гарантах має бути Туреччина. Вона підтвердила таку готовність, але поки підписів немає. «Поки підпису Ердогана я не бачу. Підписів радників я не бачу. Спільного розуміння поки ніхто не чув. Всі позитивно налаштовані до України з цих гарантів, але цього замало», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський обговорив із Джонсоном оборонну підтримку України та посилення санкцій

Президент додав, що гарантії безпеки потрібні, але навіть у разі підписання найпотужнішої угоди Росія через два роки може повернутися.

«Армія повинна бути, яка спроможна захищати нашу державу. У нас є позиція, вона спільна з головнокомандувачем, і ми розуміємо, що ми робимо. Ми розуміємо, що навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, Росія через два роки може повернутися. І якщо ми з вами приймаємо це, то відповідно так і діємо. Я знаю, що Давид (Арахамія - ред.) на переговорах передавав, що ми не віримо. Тому, коли ми будемо говорити про ті чи інші речі щодо обороноздатності нашої держави, ми одразу говоримо, що ми будемо будувати таку державу, яка спроможна захистити себе сама... Гарантії безпеки нам потрібні. Є багато деталей, про які я не хочу говорити, тому, що до них далеко», - зазначив Зеленський.

Він зауважив, що Україна готова завтра вступити в НАТО. «Я про це говорив і Генсеку НАТО, і лідерам держав, від яких конкретно залежить вступ України Ми вже віддали багато людей, багато життів, щоб боятись казати те, що ми думаємо. І якщо завтра нам запропонують вступити у НАТО... Вступити, а не гратись знову з нашим життям... Значить, будемо вступати. Але цього не буде, на жаль. І тому ми будемо будувати ті гарантії безпеки для нас, які можуть захистити нас», - резюмував Зеленський.

Читайте також: Зеленський пояснив, чому досі хоче зустрітися з путіним

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня в Стамбулі відбувся очний раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з рядом пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

Окремим пунктом запропоновано зафіксувати позицію України та росії щодо статусу Криму - протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-