Гарантії безпеки для України мають включати «ядерну парасольку» від агресора - Клімкін

Гарантії безпеки для України мають включати «ядерну парасольку» від агресора - Клімкін

Укрінформ
Гарантії безпеки для України мають включати "ядерну парасольку" від США або НАТО та повну політичну, економічну і соціальну ізоляцію агресора від світу.

Таку думку висловив у Фейсбуці ексміністр закордонних справ Павло Клімкін, передає Укрінформ.

Дипломат зауважив, що будь-які реальні гарантії безпеки мають або завдати агресору непоправної шкоди, або повністю ізолювати його від світу.

«Перше зараз робимо ми, друге - Захід. На жаль, повільно і не повністю... НАТО або США на двосторонній основі можуть дати "ядерну парасольку". Більш широкі гарантії безпеки мають включати повну ізоляцію агресора від світу: політичну, економічну та соціальну. Без дискусій, автоматично та на наступний день після агресії, без суперечок про "ціну" цього кроку», - написав Клімкін.

Він спрогнозував, що світ до цього прийде, «але не сьогодні і, на жаль, не завтра».

На переконання ексміністра, сьогодні Україна є гарантією безпеки для себе і для Заходу, де це вже дехто починає розуміти.

«Коли прем’єр Словенії Янеш Янша, якого я добре знаю багато років, повертає дипломатів назад до Києва і каже, що нам необхідно дати систему ППО С-300, то він сьогодні і є моральним лідером Європи. Саме з такими лідерами ми підемо вперед, а інші потраплять у смітник історії. В тому числі ті, хто створює нам проблеми з просуванням до ЄС та НАТО», - зауважив Клімкін.

Як повідомлялося, 29 березня делегація України за результатами переговорів з рф у Стамбулі оголосила пропозицію підписати міжнародний договір про гарантії безпеки.

За словами голови фракції "Слуга народу", члена делегації на переговорах з рф Давида Арахамії, йдеться про нову глобальну систему гарантій.

Він зазначив, що пропонується, щоб до міжнародного договору про безпекові гарантії України доєдналися члени Ради Безпеки ООН, а механізм реагування на загрози був схожим на статтю 5 у засновницькому договорі НАТО, але передбачав не більше трьох днів консультацій у разі необхідності реагувати на загрози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-