Німеччина готова надати гарантії безпеки Україні – Бербок

Німеччина готова надати гарантії безпеки Україні – Бербок

Укрінформ
Німеччина готова надати Україні в майбутньому гарантії безпеки в разі потреби, однак, за  словами глави МЗС Анналени Бербок, «переговори наразі перебувають не в тій фазі, щоб можна було говорити про швидкий прорив».

Про це міністр закордонних справ ФРН заявила в ефірі телеканалу ARD, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, у Німеччині усвідомлюють, що заявам росії вірити не можна і поняття «безпекових гарантій» у путіна інакше, ніж у Президента України Володимира Зеленського.

 «Ми не повинні обманювати себе: коли путін говорить про нейтралітет, це означає щось абсолютно інше, ніж те, про що справедливо говорить Президент Зеленський, що його країна має право на безпеку та свободу… Коли росія говорить про гарантії, вона має на увазі щось зовсім інше, ніж те, про що говорить українська сторона. Путін уявляє собі, що зможе мати вето на будь-які безпекові інтереси України. Але цього не може бути. Україна – вільна країна і такою має залишатися й в майбутньому», - сказала Бербок.

Бербок запевнила, що Німеччина повністю солідарна з Україною та допоможе їй на всіх напрямках, «де може надати підтримку, не ризикуючи тим, що війна буде перенесена на інші європейські країни». За її словами, ця підтримка передбачає, зокрема, запровадження жорстких санкцій і унеможливлення їх обходу, а також надання зброї.

«Українці воюють за наш, європейський мирний порядок, на який росія також чинить атаку… Путін веде загарбницьку війну проти невинних людей в Україні та проти миру в Європі», - підкреслила німецький урядовець.

Водночас політик наголосила на необхідності будь-що запобігти подальшій ескалації.

Вона зазначила, що Берлін підтримує переговорні канали з росією. Переговори між українською та російською сторонами також мають тривати, але Москва мусить показати, що сприймає їх серйозно, переконана німецький міністр.

Коментуючи повідомлення про нібито відведення російських військ на півночі України, вона заявила, що жодним заявам російського керівництва наразі не можна вірити.

Водночас глава МЗС ФРН наголосила, що треба зробити все можливе, аби зупинити передусім бомбардування, і це питання перебуває «виключно в руках одного президента, який… втратив всяку міру… і розв’язав війну, … в якій зникла будь-яка людськість». За її словами, у тому, що росія робить в Україні, «бачимо речі, які є військовими злочинами».

Як повідомлялося, речник федерального уряду ФРН Штеффен Гебештрайт заявив напередодні, що Німеччина готова стати гарантом безпеки України за наявності мирної угоди.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-