Арахамія у Стамбулі: Україна прагне, аби гарантами її безпеки стали члени Радбезу ООН

Арахамія у Стамбулі: Україна прагне, аби гарантами її безпеки стали члени Радбезу ООН

Укрінформ
Україна пропонує, аби до Міжнародного договору про безпекові гарантії долучилися члени Ради Безпеки ООН, механізм реагування на загрози був схожий на статтю 5 Статуту НАТО, проте передбачав не більш ніж три дні консультацій.

Про це сказав голова парламентської фракції "Слуга народу", член української делегації на переговорах з рф Давид Арахамія на брифінгу у Стамбулі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні вийшли з офіційною пропозицією, напрацьованим форматом - одразу доводжу до відома, що ми нічого не підписуємо взагалі, просто доносимо наші пропозиції як перемовників до російської сторони - про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати всі гаранти безпеки, який будуть ратифікувати, щоб не повторювати помилку ... в Будапештському меморандумі», - сказав парламентарій.

За його словами, це має бути реально працюючий механізм конкретних гарантій безпеки для України, де країни-гаранти будуть зобов’язані за аналогом 5-ї статті Статуту НАТО, але не більш ніж у триденний термін провести консультації у разі акту агресії й надати допомогу. Вона може бути у вигляді військової допомоги, збройними силами, озброєнням, закритим небом тощо, підкреслив Арахамія.

«Кого ми бачимо серед гарантів. Країни Радбезу ООН – це і Велика Британія, Китайська Народна Республіка, і російська федерація також туди входить, але ми окремо про це говоритимемо, США, звичайно, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль», - поінформував політик.

Він додав, що це орієнтовний перелік, договір має бути відкритим, у разі якщо інші країни висловлять своє бажання приєднатися.

Арахамія пояснив, що зараз ведуться перемовини з країнами – потенційними гарантами безпеки України, й деякі вже дали попереднє погодження.

Водночас він заявив, що питання ОРДЛО, Криму і Севастополя лишаються неврегульовані цим можливим майбутнім договором, «міжнародні гарантії безпеки тимчасово не будуть працювати на ті території, щоб гаранти могли дійсно активувати ці гарантії».

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі у вівторок відбувається черговий раунд переговорів України та росії.

Перед початком переговорів президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган звернувся до делегацій і заявив, що прогрес, який буде досягнуто на цій зустрічі, також уможливить наступний етап - контакт на рівні президентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-