Кулеба - про позицію України на переговорах: Ми не торгуємо людьми, землями і суверенітетом

Кулеба - про позицію України на переговорах: Ми не торгуємо людьми, землями і суверенітетом

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що позиція України на переговорах з російською федерацією підкріплена міжнародним правом, ЗСУ та міжнародними санкціями.

Про це Кулеба сказав в ефірі національного телемарафону, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС.

“Президент України дав дуже чіткі вказівки нашій делегації. Ми не торгуємо людьми, землями і суверенітетом. Наша позиція залізобетонна. Вона підкріплена міжнародним правом, Збройними силами України, міжнародними санкціями, які були застосовані проти росії, зброєю, яка була передана та передається Україні для оборони від агресора”, - наголосив міністр.

За його словами, програма мінімум на переговорах у Туреччині - вирішення гуманітарних проблем. Програма максимум - припинення вогню, досягнення сталих домовленостей.

“Ми з цікавістю чекаємо на розмову двох делегацій, щоб побачити, чи росіяни приїдуть на ці переговори з готовністю реально про щось домовлятися, чи просто повторювати свої вимоги, які лунали з самого початку. Якщо ми побачимо, що настрій змінився, і вони готові до серйозної, предметної розмови та збалансованих домовленостей, тоді справа піде вперед. Якщо це буде знову повторення їхніх пропагандистських штампів за зачиненими дверима, тоді роз’їдуться так само, як з’їхалися”, - сказав Кулеба.

Він констатував, що наразі з жодного принципового пункту переговорів домовленостей як таких немає. Натомість є обмін думками, пропозиціями та ідеями. На різних рівнях і в різних форматах тривають контакти партнерів України з російською стороною, які спрямовані на те, щоб спонукати рф зайняти конструктивнішу позицію.

Глава МЗС окремо подякував Туреччині за її лідерство у посередницьких зусиллях та за стимулювання переговорного процесу.

Міністр звернув увагу на те, що протягом цього місяця публічна позиція рф поступово змінювалася з планів захопити ключові міста України за кілька днів до пояснень, що воєнні дії обмежені метою захоплення Донецької та Луганської областей.

За його словами, на переговорах у Туреччині 29 березня не буде обговорюватися питання проведення референдуму, оскільки це внутрішня справа України.

“Президент України завжди орієнтується на позицію людей, позицію українців. Ми за цей місяць пройшли великий шлях національного єднання. Я виключаю ситуацію, коли влада зробить щось усупереч волі народу”, - наголосив глава української дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, переговори між делегаціями України та російської федерації у Стамбулі можуть розпочатися 29 березня о 10-й годині.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-