Кулеба заперечує заяву Ердогана щодо консенсусу з росією по чотирьох пунктах

Кулеба заперечує заяву Ердогана щодо консенсусу з росією по чотирьох пунктах

Укрінформ
Немає жодного консенсусу з росією щодо згаданих Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом чотирьох пунктів переговорів.

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, оприлюдненій на сайті МЗС, передає Укрінформ.

Міністр зауважив, що Україна щиро вдячна турецькій стороні і окремо президенту Ердогану за політичну та гуманітарну допомогу, а також дипломатичні зусилля задля припинення війни росії проти України.

«Водночас важливо об’єктивно оцінювати ситуацію. Немає жодного консенсусу з росією щодо згаданих Президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська», - зазначив Кулеба.

Глава української дипломатії також акцентував, що класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною, адже у підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань.

«Переговорний процес йде надзвичайно важко. Українська делегація зайняла сильну позицію і від своїх вимог не відмовляється. Ми наполягаємо, насамперед, на припиненні вогню, гарантіях безпеки та територіальній цілісності України», - додав міністр.

Він наголосив, що Україна буде продовжувати діалог з Туреччиною та всіма іншими зацікавленими сторонами, аби відновити мир на українській землі, висловивши сподівання, що Туреччина, як друг і стратегічний партнер, буде також продовжувати підтримку на всіх треках.

Кулеба також нагадав, що запровадження нових санкцій проти рф та зміцнення обороноздатності України є не менш важливими факторами, аби зупинити російську воєнну машину та досягти бажаного прогресу на переговорах.

«Така тристороння стратегія - санкції, військова підтримка, переговори - не повинна ніким ставитися під сумнів”, - підкреслив насамкінець Кулеба.

Як повідомлялося, раніше Ердоган заявив, що Україна готова погодитися на чотири вимоги рф із шести, зокрема, відмовитися від членства в НАТО й визнати російську мову як другу державну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-