путін зробив велику помилку, коли почав війну проти України – Столтенберг

путін зробив велику помилку, коли почав війну проти України – Столтенберг

Укрінформ
Керівник рф путін припустився помилки, коли почав війну проти незалежної суверенної України, оскільки він недооцінив готовність України, її Збройних Сил та усього народу до спротиву російській агресії.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком саміту НАТО заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Президент путін зробив велику помилку, коли почав війну проти незалежної суверенної країни. Він недооцінив силу народу України, хоробрість її людей та її Збройних Сил. Вони (росіяни – ред.) зустріли набагато більший спротив, ніж очікували. Ми маємо реагувати на дії, які росія продовжує в Україні, і це саме та причина, з якої ми суттєво наростили допомогу для України та збільшили присутність НАТО у східній частині Альянсу», - сказав керівник НАТО.

Він зауважив, що агресія росії проти України спричинила найбільшу безпекову кризу в Європі та у світі протягом поколінь. Лідери країн НАТО зважать на шляхи реагування на цю кризу, на подолання загроз, що постають перед Україною, перед НАТО та перед усім світовим устроєм, що грунтується на правилах. За словами Столтенберга, до учасників саміту Альянсу звернеться Президент України Володимир Зеленський, а лідери країн НАТО під час обговорення сфокусують увагу на посиленні допомоги для України, щоб дозволити їй скористатися фундаментальним правом на самозахист.

Генеральний Секретар НАТО нагадав, що країни-члени НАТО надають Україні активну допомогу, починаючи з початку російської агресії у 2014 році. Союзники провели тренування для десятків тисяч українських військовослужбовців, які зараз знаходяться на лінії фронту та ведуть бойові дії проти російських сил вторгнення. Збройні Сили України нині набагато краще оснащені, тренована та мають кращу систему управління у порівнянні з 2014 роком, тож комбінація тренування та підтримки НАТО із мужністю українських військовослужбовців дозволяє Україні чинити спротив та відбивати наступ російської армії вторгнення.

«Ми забезпечили Україну сучасними системами протиповітряної оборони, протитанковою зброєю, боєприпасами та пальним. Союзники надали багато різних видів підтримки, Але ми також чітко заявили, що не надсилатимемо війська НАТО на суходолі або літаки НАТО у повітряний простір України. Ми маємо відповідальність, щоб цей конфлікт не набув ескалації за межами України, що спричинить навіть більші страждання, навіть більшу кількість смертей та руйнувань», - заявив Єнс Столтенберг.

Він пояснив: для того, щоб оголосити безпольотну зону над Україною, силам НАТО довелося б провести масовану атаку проти російських засобів протиповітряної оборони, включаючи ті, що розташовані в Росії, в Білорусі та в Україні, а також бути готовими збивати російські літаки. Це могло б призвести до дуже високого ризику повномасштабної війни між НАТО і Росією.

«Ключове завдання НАТО - захистити та оборонити всіх союзників. Ми збільшили нашу військову присутність у східній частині Альянсу. Лідери НАТО розглянуть перезапуск нашої системи стримування й оборони у довгостроковій перспективі. Перший крок до цього, - створення чотирьох нових бойових груп у східній частині Альянсу – в Болгарії, в Румунії, в Угорщині та у Словаччині. Ми маємо збільшити інвестиції в оборону та зміцнити єдність між Північною Америкою та Європою. Ми – найсильніший Альянс світу, і поки ми залишаємося разом – ми залишаємося у безпеці», - додав Генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала неспровоковану масштабну військову агресію проти України, яка зустріла запеклий спротив від Збройних Сил та від усього народу країни.

Сьогодні у Брюсселі відбудуться відразу три зустрічі на вищому рівні - в НАТО, в ЄС та в форматі «G7», які будуть присвячені реагуванню на кризу, що була спровокована війною путіна проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-