Війна в Україні стане першим питанням на зустрічі Європейської Ради

Війна в Україні стане першим питанням на зустрічі Європейської Ради

Укрінформ
Глави держав та урядів країн ЄС, які завтра розпочнуть дводенну зустріч у Брюсселі, першим пунктом порядку денного розглянуть ситуацію, що склалася в результаті неспровокованої збройної агресії Росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Європейська Рада обговорить військову агресію росії проти України, безпеку й оборону, енергетику, економічні питання, COVID-19 та зовнішні відносини. Президент США Джо Байден приєднається до європейських лідерів у перший день роботи Європейської Ради для участі у дискусії щодо підтримки України та її народу, а також щодо зміцнення трансатлантичного співробітництва у відповідь на агресію росії», - йдеться у повідомленні.

У блоці безпеки й оборони лідери затвердять Стратегічний компас ЄС, новий стратегічний документ, що був ухвалений минулого понеділка під час спільного засідання на рівні Ради міністрів ЄС і із закордонних справ та оборони.

Енергетична тема також стосуватиметься питань безпеки, оскільки охоплюватиме шляхи реагування на надвисокі ціни на енергетику, а також зменшення залежності країн Євросоюзу від імпорту російських енергоносіїв.

Як перед початком зустрічі повідомив офіційний представник ЄС, обговорення наслідків російської агресії проти в Україні буде розподілено на три умовні напрямки: поточний розвиток воєнної ситуації, шляхи підтримки України та міжнародний вимір проблеми, який є важливим елементом для забезпечення ефективності санкційного тиску на росію.

Лідери зважать на дієвість чотирьох пакетів економічних санкцій, що вже були запроваджені проти країни-агресора, на їх подальше посилення та на ухвалення наступного пакета санкцій. Головним завданням цієї дискусії стане усунення будь-яких слабких місць та можливостей для третіх країн допомагати росії обійти обмежувальні заходи. При цьому Європейський Союз залишається одним з ключових гравців, коли йдеться про застосування санкцій проти Росії, або про підтримку України.

Учасники зустрічі розглянуть ініціативу Президента Європейської Ради щодо заснування Фонду солідарності з Україною. Він матиме характер трастового фонду, який є гнучким інструментом та дозволятиме надавати Україні пряму допомогу як від країн-членів, так і від міжнародних партнерів ЄС. Ці зусилля мають покрити базові фінансові потреби української влади під час війни, зокрема, у виплаті заробітних плат, у фінансуванні соціальних програм та у забезпеченні дієздатності держави.

«Безумовно, питання щодо входження України до ЄС також буде частиною дискусії, оскільки це є важливим для багатьох лідерів. Як можна зрозуміти, лідери не будуть повторювати те, що було вже погоджено у Версалі (під час неформального саміту ЄС – ред.). Ймовірно, Єврокомісія проінформує, на якому етапі знаходиться робота із розгляду подання України», - зауважило європейське джерело.

За його оцінкою, ЄС вже починає зважати на шляхи реконструкції та відновлення України, що потребує перспективного фінансового планування. Такі зусилля також є важливими з огляду на необхідність допомоги країнам Євросоюзу, які вже прийняли більше як 3,5 мільйона біженців з України.

Співрозмовник підтвердив, що Європейські лідери разом з президентом США Джо Байденом проведуть віртуальну зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським ввечері першого дня роботи Європейської Ради.

Як вже повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала неспровоковану військову агресію проти України, яка зустріла запеклий спротив від Збройних сил та від усього народу країни.

Євросоюз застосував чотири послідовні пакети жорстких економічних санкцій проти осіб та економічних секторів росії, які ізолювали країну-агресора від світового ринку та значно послабили її економіку.

Завтра у Брюсселі відбудуться відразу три зустрічі на вищому рівні - в НАТО, в ЄС та в форматі «G7».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-