Очільниця Бундесверу закликала до тиші у питанні надання зброї Україні

Очільниця Бундесверу закликала до тиші у питанні надання зброї Україні

Укрінформ
Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт закликала колег-політиків припинити бурхливі обговорення питання надання Німеччиною зброї Україні з міркувань безпеки.

Про це вона заявила під час дебатів щодо проєкту бюджету на 2022 рік у Бундестазі в середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Міністр визнала, що Європа з партнерами не розпізнала вчасно плани росії розв’язати війну, не хотіла сприймати серйозно ознаки війни, що насувалася і якій не змогли запобігти попри дипломатичні зусилля.

Але, підкреслила Ламбрехт, Німеччина не спостерігає холоднокровно за цією війною. Були запроваджені безпрецедентні санкції, Берлін «підтримує Україну де може», сказала вона. Рішення про надання Києву озброєння та спорядження міністр назвала дуже непростим.

Ламбрехт поскаржилася на те, що в суспільстві та в політикумі відбувається гаряча дискусія з приводу поставок.

«Я прошу вашого розуміння в тому, що стосується рішень ..., які приймають таємно: йдеться не про формальність, а про те, щоби захистити транспорт та супровід, що здійснюють такі поставки. Тому я прошу вас утриматися від публічних дискусій на тему: коли, що та як, адже тоді ті, хто доставляють (зброю), стають мішенню російських атак, адже вони мають свою розвідку та спостерігають за транспортуванням. Ми не можемо цього допустити. Якщо ми дійсно хочемо, щоб це озброєння потрапило в Україну, ми не можемо говорити про це відкрито», - закликала глава Міноборони ФРН.

Вона також повторила тезу про те, що всі згодні з тим, що НАТО не може ставати стороною війни. Але Альянс має підвищити власну обороноздатність, посили присутність на східному фланзі. «Це - не мілітаризація, це - підвищення обороноздатності», - підкреслила вона.

Як констатувала Ламбрехт, росія розчавила своєю загарбницькою війною, яка відрізняється неймовірною жорстокістю, абсолютно всі цивілізаційні цінності.

Слід зауважити, що очільниця Бундесверу постійно перебуває під шквалом критики як через керування міністерством, так і через заяви про те, що Бундесвер не може збільшити допомогу Україні, адже сам не має достатньо озброєння.

У середу, 23 березня, Бундестаг обговорював в першому читанні проєкт бюджету Міністерства оборони. Планом на 2022 рік передбачено видатки в розмірі 50,33 млрд євро, що на 7,3 відсотка більше, ніж у попередньому році. Однак до оборонного бюджету буде додатково спрямовано 100 млрд євро на розвиток Бундесверу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-