Україна очікує на рішення про членство в ЄС під час головування Франції — Зеленський

Україна очікує на рішення про членство в ЄС під час головування Франції — Зеленський

Укрінформ
Ми очікуємо від лідерства Франції, що буде відновлена територіальна цілісність України та ухвалене історичне рішення про членство України в ЄС.

Про це під час виступу перед парламентаріями Франції сказав президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми очікуємо від Франції, від вашого лідерства, що буде відновлена територіальна цілісність України, і разом нам це під силу. Якщо серед присутніх є ті, хто сумнівається, то ваш народ уже впевнений, як і всі інші народи Європи. І що під час головування Франції у Європейському Союзі буде ухвалено давно дозріле історичне рішення про повноправне членство України в ЄС. Історичне рішення в історичний час, як це завжди було в історії французького народу", - зазначив Зеленський.

Він нагадав, що в 2019 році існував "нормандський формат" для переговорів з російською федерацією, який повинен був закінчити війну на сході України, що триває вже вісім років.

Франція - одна з чотирьох держав, які брали участь у цьому форматі.

"І коли переговори давали результат, коли нам вдалося звільнити людей з полону, коли ми змогли погодити деякі рішення в грудні 2019 року, це був як ковток свіжого повітря, надія на те, що розмови з росією можуть допомогти. Але настало 24 лютого, день, який перекреслив усі ті зусилля, перекреслив старе значення слова діалог, перекреслив європейський досвід відносин з росією, перекреслив десятиліття історії Європи. Все це було розбомблено, розбито російською артилерією, спалено після ударів російських ракет", - наголосив Президент України.

Відтепер, за словами Зеленського, свободу доводиться виборювати на полі бою.

"Спільну свободу, одну для Парижа і Києва, Мадрида і Рима, для Брюсселя і Братислави. Ковтки свіжого повітря вже точно не допоможуть. Є сенс у тому, щоб діяти разом, щоб тиснути разом, щоб спонукати росію шукати мир", - сказав український лідер.

Він наголосив що Україна вдячна за допомогу Франції, за зусилля президента Франції Еммануеля Макрона.

"Українці бачать, що Франція так само цінує свободу, і ви завжди захищаєте ії, ви пам'ятаєте, що таке свобода, рівність та братерство. ...Тому ми очікуємо від вас, від Франції, від вашого лідерства, що ви зможете зробити так, щоб росія шукала миру, щоб закінчила цю війну проти свободи, проти рівності, проти братерства, проти всього, що зробило Європу єдиною", - сказав Зеленський.

24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні Сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-