ЄС має зміцнити свій східний фланг та збільшити постачання зброї Україні - євродепутат

ЄС має зміцнити свій східний фланг та збільшити постачання зброї Україні - євродепутат

Укрінформ
Європейський парламент може здійснити конкретні кроки, щоб допомогти Україні у її боротьбі проти російської агресії та у зміцненні безпеки на східному фланзі Європи.

Про це сьогодні під час виступу на інавгураційній зустрічі нової міжпарламентської ініціативи U4U (United for Ukraine - Об’єднані для України) заявив депутат Європарламенту, голова європейської делегації в Комітеті асоціації Україна-ЄС Вітольд Ващиковський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейський парламент попереджав про цю ситуацію протягом років. Ми засуджуємо агресію та російських політиків, що до неї причетні... Ми маємо лобіювати зміцнення оборони нашого східного флангу, що передбачає більше співробітництва ЄС із НАТО й Сполученими Штатами та менше експериментів із «стратегічним компасом» (план дій для забезпечення внутрішньої безпеки ЄС – ред). Під час пожежі запізно будувати протипожежне депо», - зауважив європейський політик.

Другим важливим напрямком реагування на російську агресію він назвав збільшення обсягів постачання зброї в Україну.

«Безумовно, ми маємо впливати на столиці тих країн, які гальмують таке постачання – на Німеччину, Францію, Італію, Нідерланди. Ми маємо також почати думати про лобіювання військової місії НАТО, про створення гуманітарних коридорів, встановлення безпольотної зони, принаймні над окремими районами», - сказав Ващиковський.

Третім важливим напрямком парламентської діяльності він назвав посилення політичної підтримки на адресу України, зокрема, початок переговорів щодо членства в ЄС з Україною, а також із Молдовою і Грузією.

Він також закликав Європарламент сприяти «більш реалістичній» економічній політиці ЄС, зокрема, у покритті бюджетного дефіциту, а також у створенні особливого режиму витрат на оборонні та гуманітарні потреби. Це ж стосується, за його словами, реалістичного перегляду енергетичної та кліматичної політики ЄС, яка в нинішніх умовах має базуватися не на ідеологічних, але на економічних міркуваннях.

Нарешті Ващиковський закликав подолати існуючі політичні суперечності між різними політичними партіями, зокрема, між ліберальними та консервативними течіями, які призводять, зокрема, до блокування надання додаткової допомоги для Польщі, яка у нинішній ситуації приймає у себе більше двох мільйонів біженців з України та потребує підтримки.

Як повідомлялося, 24 лютого путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

ЄС підтримав пропозицію Єврокомісії щодо виділення Україні суми у 500 мільйонів євро, з яких 450 будуть спрямовані на закупівлю летального обладнання, що стало першим рішенням такого роду в історії ЄС. Вчора Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ та міністрів оборони затвердила виділення Україні ще одного пакету допомоги у 500 мільйонів євро, що довело загальну суму надзвичайної допомоги ЄС для українців у їх боротьбі проти російської агресії до мільярда євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-