Головною темою зустрічі міністрів ЄС із закордонних справ та оборони буде ситуація в Україні – Боррель

Головною темою зустрічі міністрів ЄС із закордонних справ та оборони буде ситуація в Україні – Боррель

Укрінформ
Головною темою Ради міністрів ЄС із закордонних справ та оборони буде розвиток ситуації в Україні та ухвалення Стратегічного компасу ЄС, який має відобразити нові геополітичні реалії.

Про це сьогодні під час підходу до преси перед початком зустрічі європейських міністрів заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні буде дуже довгий день. Ми матимемо спільну зустріч з міністрами оброни, щоб ухвалити Стратегічний компас, який, зрозуміло, не є відповіддю на війну в Україні, але є частиною такої відповіді. Ми працювали над ним протягом двох років, і не могли собі уявити, що в останній момент його ухвалення ситуація буде настільки поганою і Європа знову постане перед питанням щодо власної здатності реагувати на такий виклик, як війна», - сказав Боррель.

Він зауважив, що країни-члени ЄС мають збільшити свої військові спроможності, та зробити це скоординованим шляхом, з урахуванням потреб Спільної політики з безпеки й оборони.

«Ми маємо намір продовжувати надання допомоги Україні. Другий транш в рамках Європейського фонду миру (500 мільйонів євро – ред.) надасть їй більше фінансової підтримки. Ми будемо мати зустрічі з міністром закордонних справ Молдови, яка надає величезну підтримку українським біженцям, та потім ми матимемо відеоконференцію з міністром оборони України (Олексієм Рєзниковим), будемо говорити про ситуацію на війні», - повідомив високий представник ЄС.

Він зауважив, що під час віртуальної зустрічі з керівником оборонного відомства України європейські міністри обговорять конкретні шляхи подальшої допомоги для України, виходячи з її найгостріших потреб. Водночас міністри країн-членів продовжать обговорювати нові санкції проти Росії як країни-агресора, особливо в сфері енергетики.

24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану війну проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Європейський Союз застосував проти росії вже чотири пакети суворих санкцій, які ізолюють агресора від світової економічної системи, та розробляють п’ятий пакет санкцій, з метою припинення фінансування російської «машини війни» за рахунок сплати за російські енергоресурси.

Ряд впливових європейських країн та лідерів запропонували утворити Міжнародний трибунал для розслідування та покарання злочинів, які путінська росія масовано вчиняє зараз на території України.

Фото: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-